Un weekend aglomerat pentru dansatorii armeni

Cum am intrat în sezonul estival, se intensifică și activitatea artistică a formației de dansuri armenești „Hayakaghak” din Gherla, binecunoscută și apreciată în toată țara prin evoluțiile de mare succes la diferite evenimente culturale.

La sfârșitul săptămânii trecute, de exemplu, tinerii ansamblului condus de Erika Esztegár s-au aflat din nou pe drumuri, dar cu folos. Sâmbătă, 25 iunie, talentații dansatori ai comunității armenești din Gherla au onorat o invitație din partea organizatorilor unei manifestări artistice ce a avut loc în localitatea Lăzarea, din vecinătatea orașului Gheorgheni (județul Harghita), unde au cules multe aplauze din partea spectatorilor veniți din tot Bazinul Gheorgheniului. A doua zi, duminică, 26 iunie, cei 14 membri ai formației Hayakaghak au participat la evenimentul cultural „Bazar Armenesc”, desfășurat în orașul maramureșean Șomcuta Mare. De fapt, a fost vorba de un șir de manifestări, la care au fost prezenți Varujan Vosganian, președintele Uniunii Armenilor din România (care, cu această ocazie, și-a lansat ultima sa carte, „Patimile după Gödel”), și îndrăgita interpretă de muzică ușoară Corina Chiriac, care și ea și-a prezentat apariția editorială „Minuni trăite”, acordând autografe publicului numeros aflat în sala Casei de cultură din centrul localității.

Un mare succes a obținut și formația „Hayakaghak”, din repertoriul dansatorilor gherleni nelipsind cunoscutele suite de jocuri tradiționale armenești „Vartavar”, „Tsaghkadzori”, „Sardarapat”, „Im anune Hayastan E” și „Hzor Hayastan”, dansuri cu care au evoluat și pe meleagurile harghitene.

La manifestarea „Bazar Armenesc” de la Șomcuta Mare a fost prezentă și doamna Molnár Anna din Gherla, care și-a prezentat ultimele sale obiecte de ceramică și cusăturile realizate în stil armenesc, lucrări ce s-au bucurat de mare căutare.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut