Un viitor fără pată

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) solicită autorităților „o strategie națională de luptă împotriva melanomului și non-melanomului”, menită să reducă incidența bolii și să crească accesul pacienților la tratament adecvat.

În cadrul celei de-a VII-a ediții a campaniei de testări medicale în mediul rural – „Un viitor fără pată” -, desfășurată de FABC, au fost efectuate 516 de dermatoscopii. „Dintre acestea – spun organizatorii campaniei – 42 au primit recomandări de control suplimentar, dar 30 de persoane l-au refuzat, deși le-a fost oferit gratuit, în cel mai apropiat oraș. Dintre cele 12 persoane  care au mers la dermatolog, două au primit diagnosticul de carcinom (un tip de cancer de piele). Dintre toate persoanele prezente la testări, 218 au spus că au alunițe care le fac probleme și 155 au fost sau aveau de gând să meargă la dermatolog pentru ele”.

Potrivit președintelui federației, Cezar Irimia, campaniile de informare și educare a populației nu sunt suficiente dacă nu sunt completate și de programe de screening, care să faciliteze accesul la testare. „În continuare, pacienții sunt diagnosticați târziu, atunci când șansele de supraviețuire scad considerabil, iar costurile tratamentelor  cresc. Între timp, incidența bolii crește de la an la an. Populația nu cunoaște îndeajuns de bine factorii de risc, metodele de testare prin care poate să depisteze în stadiu incipient cancerul de piele. Nu avem un program național de screening pentru cancerul de piele, iar la nivel național nu s-a luat nici o măsură pentru reducerea îmbolnăvirilor. Pe lângă partea de prevenție, pacienții diagnosticați cu melanom și non melanom în stadiu avansat au acces limitat la tratament inovator eficient, care ar putea să le ofere celor care răspund bine la tratament o rată de supraviețuire mult mai mare și o calitate mai bună a vieții. Populația nu are cultura vizitei de rutină la medicul dermatolog și nici atunci când are o suspiciune, la care  se adaugă și accesul greoi la testare. Oamenii nu sunt învățați să își facă o auto-examinare și nici cum  să o facă corect. De exemplu, majoritatea cazurilor de melanom și non-melanom (85%) se dezvoltă pe alunițe/ leziuni nou apărute, nu pe nevi deja existenți. În plus, mulți nu iau în calcul că istoricul familial de melanom/alte cancere de piele reprezintă un mare factor de risc” – spune Cezar Irimia.

FABC atenționează asupra importanței cunoașterii factorilor de risc care favorizează apariția cancerelor de piele de tip non melanom și melanom: „expunerea la lumina naturală a soarelui sau la razele UV artificiale, pe perioade lungi de timp; tenul deschis la culoare și cu pistrui; culoarea deschisă a ochilor; keratoza actinică (o afecțiune precanceroasă, apărută ca urmare a expunerii îndelungate a pielii la  soare); tratamentul cu radiații administrat în tinerețe; sistemul imunitar slăbit; istoric medical de arsuri solare, mai ales în copilărie sau adolescență; prezența mai multor alunițe pe corp, atât de dimensiuni mari, cât și mici”.

Campania de comunicare și informare despre melanom și non-melanom, „Un viitor fără pată”, inițiată și derulată de FABC, are ca scop conștientizarea pericolului îmbolnăvirii de cancer de piele și educarea populației în sensul prevenției.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut