Un startup clujean înlocuiește câinii-ghid cu ochelarii pentru nevăzători

Startup-ul clujean .lumen a creat primii ochelari pentru nevăzători, care furnizează un sprijin oarecum asemănător cu cel oferit de un câine ghid, folosind tehnologii de inteligență artificială și robotică.

”Un cîine-ghid te trage de mană în direcția pe care o dorești. Te poate duce pe stradă, la un scaun gol sau la mașină. Ca să facem o analogie foarte simplă, acești ochelari oferă informația la nivelul frunții utilizatorului – s-ar putea spune că te trage de funte”, a afirmat, pentru Făclia, Cornel Amariei, CEO & fondator .lumen. El susține că utilizatorul va ”cere” un anumit lucru printr-o comandă vocală, iar ochelarii vor oferi informații atât vocal, cât și prin alte căi de răspuns, cum sunt, de exemplu, vibrațiile. ”Avem deja unele brevete pentru tehnologia pe care o folosim și aplicăm încontinuu și pentru alte brevete”, spune Cornel Amariei, încercînd să explice ”sărăcia” datelor pe care prezintă prin intenția de a proteja noul produs.

Câinele-ghid este văzut, în unanimitate, ca o soluţie utilă: el poate ghida un nevăzător în siguranţă, îl poate orienta, poate înţelege informaţia contextual – de exemplu este în măsură să îl conducă la un scaun liber. Însă costurile antrenamentului sunt substanţiale, ajung până la 60.000 de dolari, iar dezavantajele legate de disponibilitate, scalabilitate şi întreţinere limitează accesul la o asemenea soluţie. Din acest motiv, sunt 40.000.000 de nevăzători şi doar 20.000 de câini ghid în lume.”, spune Cornel Amariei, care susține că ochelarii vor oferi o alternativă mult mai ieftină, dar precizează că, deocamdată, nu a stabilit un preț. ”O soluție bună ar trebui să fie de 10 ori mai eficientă și de 10 ori mai ieftină” declară el.

În prezent, .lumen testează această tehnologie cu circa 200 de nevăzători din România și din străinătate, și estimează că fabricarea ochelarilor ar putea începe în cursul anului viitor, capacitatea de producție pentru primul an fiind de zeci de mii de bucăți. ”Încă ne uităm la mai multe opțiuni. Unele componente vor fi produse cu siguranță, în afara țării, posibil în China, însă asamblarea ar putea avea avea loc inclusiv în România – nu este sigur, însă luăm în calcul această variantă”, afirmă Cornel Amariei. Unul dintre canalele de distribuție ale ochelarilor este reprezentat de organizațiile de nevăzori din întreaga lume, .lumen având deja contacte cu asemenea entități din marea Britanie și SUA. Pentru a se acomoda cu ochellarii, un utilizator ar avea nevoie de o perioadă de antrenament de circa 4 săptămâni, cu ajutorul unui instructaj oferit de personal calificat.

Investiție de un milion de euro

În acest an, .lumen a atras investiţii de peste 1 milion de euro, ceea ce a permis creșterea echipei formată acum din 30 de specialişti de înaltă calificare – cercetători, profesori, doctori în inginerie, ştiinţa calculatoarelor, electronică, studiile persoanelor cu dizabilităţi sau design industrial. Compania estimează o creştere la peste 100 angajaţi până la sfârșitul anului 2021.

“Acest startup s-a maturizat rapid prin aportul celor peste 30 de profesionişti din domenii complementare precum: mecatronică, robotică, tehnologie industrială, fiziologie, psihologie, business development sau, în unele cazuri, domenii pe care a trebuit să le inventăm chiar noi.”, declară dr. ing. Gabriel Chindriș, CTO .lumen, conferențiar universitar la Departamentul de Electronică Aplicată al Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

Startup cu doar 2 ani vechime

Povestea .lumen a început ca un proiect de cercetare, la sfârșitul anului 2018. Startup-ul a fost fondat de inventatorul Cornel Amariei și de dr. Gabriel Chindriş, cercetător universitar în domeniul ingineriei electronice și Mihai Ivașcu, CEO și fondator M3 Holdings.

Cornel Amariei a activat ca “Head of Innovation” într-o mare companie din industria automobilelor şi este “Standout Member” în primul “Forbes 30 under 30 Europe”. Este primul român care a câștigat prestigiosul premiu „Ten Outstanding Young Persons of the World de JCI”, dobândit anterior şi de J.F. Kennedy sau Elvis Presley. Gabriel Chindriş, specialist în domeniului tehnologiei electronice, este fondatorul unui grup de cercetare și dezvoltare în cadrul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, și a proiectat zeci de produse pentru industrii precum automobile, bunuri de larg consum, sisteme industriale sau explorare spațială. Cei doi colaborează din 2016, și au realizat împreună peste 50 de proiecte pentru industria automobilelor. În conducerea startup-ului s-a alăturat şi Mihai Ivaşcu, fondatorul Grupului Ingenium care angrenează dezvoltatori de software, ingineri și directori de afaceri, cu centre la Londra, București şi Washington.

Este important să înţelegem că aceşti ochelari inovativi oferă posibilitatea utilizatorilor de a avea o mai bună mobilitate în societate, acces mai facil la educaţie de calitate, posibilitatea dobândirii unui loc de muncă mai bun, o viaţă mai activă în comunitate şi o mai bună integrare în societate.”, spune Mihai Ivaşcu, Chairman of the Board .lumen.

Viorel Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut