Un sfert de veac de armată de elită la Dej

Batalionul 811 Infanterie „Dragonii Transilvani” a aniversat, vineri, 25 de ani de existenţă în cadrul unui ceremonial militar organizat la sediul unităţii din municipiul Dej. La eveniment au luat parte alături de „dragoni” personalităţi militare şi civile, printre care foşti comandanţi, reprezentanţi ai Diviziei 4 Infanterie „Gemina” precum şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale.
Printre momentele la care au asistat participanţii s-au numărat defilarea militarilor batalionului, dar şi o prezentare de tehnică şi echipamente militare din dotarea unităţii militare.
Batalionul 811 Infanterie “Dragonii Transilvani” este o unitate tactică luptătoare, operaţionalizată din timp de pace, capabilă să reacţioneze imediat împotriva ameninţărilor directe la adresa securităţii şi apărării naţionale oriunde pe teritoriul ţării. În timp de pace, în situaţii de criză şi de război este subordonată Brigăzii 81 Mecanizată.
Cea mai complexă misiune a infanteriştilor dejeni s-a desfăurat în 2003 în Irak în cadrul operaţiunii „Antica Babilonia”, declanşată împotriva terorismului. Misiunea din Irak a fost cea mai dificilă şi periculoasă a armatei române de după cel de al Doilea Război Mondial, militarii dejeni fiind primii care au descins în acest teatru de operaații. Infanteriştii ardeleni au dat dovadă de mult profesionalism şi au reuşit să execute misiunea cu mare succes. Ei s-au întors în Irak în 2006, reuşind şi de această dată să-şi facă datoria cum trebuie, ca la final să fie apreciaţi de partenerii de coaliţie. De asemenea, în 2007 și în 2010 sunt dislocaţi în teatrul de operaţii din Afganistan.
C.P.

Articole din aceeasi categorie