Un secol de la înființarea Consistoriului Ortodox la Cluj

Printre instituțiile românești de referință care au fost înființate în Metropola Transilvaniei după Marea Unire din anul 1918 se află, la loc de frunte, alături de Universitate, Operă sau Colegiile românești și Consistoriul Ortodox din Cluj, înființat în toamna anului 1919 și condus de providențialul arhimandrit Nicolae Ivan.

Înființarea Consistoriului clujean a dat substanță actului istoric de la Alba Iulia și a contribuit esențial la consolidarea conștiinței românești în Cluj, iar pe fundamentul acestuia a fost rectitorită, doi ani mai târziu, Episcopia Vadului, Feleacului și Clujului.

Asemenea repere esențiale din istoria românească a Clujului trebuie transmise tinerelor generații, care au nevoie să cunoască începuturile acestor instituții fondatoare de cultură și spiritualitate. În acest sens, Arhiepiscopia Clujului va organiza joi, 10 octombrie, de la ora 19:00, în sala mare a Muzeului Mitropoliei Clujului, evenimentul cultural „Un  secol de la înființarea Consistoriului Ortodox la Cluj”. La acest eveniment vor vorbi: ÎPS arhiepiscop și mitropolit Andrei, acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai, pr. lect. univ. dr. Cosmin Cosmuța, pr. dr. Florin Cătălin-Ghiț, dr. Andreea Ineoan Dăncilă, care vor prezenta principalele repere istorice ale organizării Consistoriului clujean.

Această seară culturală este construită ca o călătorie în istoria de un secol a instituției, de la momentul fondator, odată cu venirea episcopului Nicolae Ivan, punctând principalele evenimente precum: pelerinajul simbolic la mormântul lui Ștefan cel Mare, la Putna, în toamna anului 1922; sfințirea Catedralei în anul 1933 și ecourile ei; venirea episcopului Nicolae Colan; pilda de smerenie a arhiepiscopului Teofil Herineanu; chemarea „Bătrânului oștean” (arhiepiscopul Bartolomeu Anania), în anul 1993; înființarea Mitropoliei Clujului, în 2006; și venirea, mai apoi, a Înaltpreasfințitului părinte mitropolit Andrei. Aceste momente vor fi ilustrate de actorul Ruslan Bârlea, de la Teatrul Național din Cluj-Napoca. Acesta va lectura o suită de texte special selectate.

Seara va fi însoțită și de un recital vocal-simfonic în interpretarea unor artiști de la Opera Națională Română din Cluj-Napoca: Irina Săndulescu Bălan – soprană; Iulia Merca – mezzosoprană, Ioan Alexandru Mocian – tenor, Petru Burcă – bas, acompaniate la pian de Bianca Murariu, de la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”. Artiștii vor interpreta lucrări de: Joseph Haydn, W. A. Mozart, Ludwig van Beethoven, Robert Schumann, Karl Jenkins.

Pr. Bogdan IVANOV

Articole din aceeasi categorie