Un penibil spectacol de iresponsabilitate

Așadar, nu există nicio șansă pentru refacerea coaliției și investirea premierului desemnat Dacian Cioloș. Lucrurile s-au lămurit prin declarațiile făcute de liderii PNL și USR.

După întâlnirea de miercuri cu Dacian Cioloș, liderul PNL a declarat: „Suntem astăzi aici să discutăm, dar am spus de câteva ori şi în discuţia de astăzi şi vă spun şi dumneavoastră – cei care au adus România în criză şi un alt mesaj pe care l-am transmis a fost acela că atunci când a fost la Cotroceni domnul Dacian Cioloş ne gândim că a avut în spate un mandat sau o majoritate când l-a propus USR premier pe domnul Dacian Cioloş. Acea majoritate este a PSD – AUR – USR, de aceea revin la această coaliţie USR – AUR – PSD care are o majoritate testată în Parlamentul României”, a spus Florin Cîțu. La rândul său, prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a transmis, din nou, foarte clar că refacerea coaliției cu USR PLUS, e posibilă doar sub conducerea lui Florin Cîțu, în funcția de premier. Cum cei de la USR nu vor să audă de un guvern condus de Florin Cîțu, e imposibil să se ajungă la formula de guvernare care a existat după alegerile parlamentare din decembrie 2020 și până luna trecută. Cioloș a lansat și ideea unui guvern minoritar susținut de PNL şi UDMR, însă mai mult ca sigur liberalii nu vor accepta așa ceva. În primul rând, o astfel de variantă nu este deloc viabilă pentru România la ora actuală. Ținând cont de situația în care ne aflăm, e nevoie de un Guvern susținut în parlament de o majoritate de partide. Numai că foarte greu se va ajunge la acest lucru.

Desemnarea de către președintele Klaus Iohannis a liderului USR, Dacian Cioloș, pentru funcția de premier nu constituie nicidecum soluția la dificultățile politice și guvernamentale prin care trece România de o lună și jumătate ci un nou val al crizei.

Să fie foarte clar, Iohannis nu a dorit ca prin acest demers să pună capăt crizei. Dimpotrivă, încearcă să complice și mai mult lucrurile, astfel încât să demonstreze că nu sunt soluții pentru o formulă de guvernare și că pentru revenirea la normalitate fie se instalează „Guvernul MEU” condus de Cîțu, fie se fac alegeri anticipate. Locatarul de la Cotroceni are impresia că, prin deschiderea acestei căi spre agravarea crizei, se va întâlni cu o situație de tipul celei de la debutul pandemiei din martie 2000 când a exploatat lucrurile în așa fel încât a putut instala Guvernul Orban 2 inclusiv cu votul Opoziției.

Din păcate asistăm la cel mai penibil spectacol de iresponsabilitate pe care-l dă Iohannis. El este principalul vinovat de tot ce se întâmplă în ultima vreme, iar pentru a stopa acest dezastru, am mai spus și repet, nu este altă cale decât suspendarea și apoi demiterea lui din funcția de președinte al României.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut