Un om printre oameni, un om pentru oameni

Expoziția „Alter ego” a artistului fotograf Mariana Scubli (Oradea) ni-l prezintă pe maestrul Dorel Găină într-o serie de ipostaze inedite: profesorul și artistul clujean intră, pe rând, în ipostaza instrumentistului, a scriitorului, a cavalerului, a călătorului, a fumătorului de pipă, a alchimistului…

Lucrările fotografice redau măiestria, calitatea actului artistic, apelând la jocul evident dintre lumini și umbre, din lumină și întuneric, la detalii bine făurite în câmpul vizual. Amintesc câteva dintre obiectele ce fac parte din decor: lumânarea, penița, călimara, balanța, mașina de scris, cartea veche, bastionul, partitura muzicală, pipa, felinarul, argintăria etc.

Expoziția invită privitorul la o întoarcere în timp, într-un univers încărcat de poveste și mister. O lume în care timpul grăbit se oprește puțin pentru a se privi pe sine, pentru a medita.

Expresivitatea este cuvântul cheie ce caracterizează fotografiile Marianei Scubli, rezultat datorat simțului artistic al celor doi colaboratori în acest proiect. De amintit diversitatea tehnicilor la care fotograful recurge (prim plan, multiplicare, oglindire, fotografie în mișcare).

Intimitatea încăperii în care este surprins profesorul Găină este străpunsă de tentele de auriu, alb sau argintiu metalic al obiectelor din proximitatea personajului. Spun personaj cu gândul din nou la titlul expoziției – Alter ego – ce se poate traduce și prin faptul că artiștii se identifică în personajele pe care le reflectă în mod vizual. Alter ego este un echivalent pentru o evadare din real, este un concept frecvent exploatat în artele vizuale și nu numai, un alt mod de a trăi.

Expoziția dezvăluie, totodată, un jurnal intim al lui Dorel Găină, prin care acesta trezește stări, trăiri. Merită însă reținut un anume aspect, subliniat de invitații în cadrul vernisajului – ing. Mircea Albu, asist. univ. dr. Dan Tămaș și jurnalistul Demostene Șofron-, faptul că, dincolo de personajele imaginate, trebuie să vedem omul Dorel Găină, altruist, bun, iubitor, altfel spus un om printre oameni, un om pentru oameni.

Cei care încă nu au apucat să viziteze expoziția, o mai pot face în acest weekend la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca.

Iulia GHIDIU

Foto Camelia Hodiș

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut