Un nou proiect „verde” pentru clujeni

Municipalitatea clujeană anunță un nou proiect de regenerare a unei importante zone din oraș. Primăria municipiului Cluj-Napoca urmărește revitalizarea zonei cunoscute drept ExpoTransilvania din cartierul Mărăști, pe o suprafață de 17 hectare, prin regenerarea și extinderea Parcului Aurel Vlaicu, amenajarea străzilor și spaţiilor publice adiacente și dotarea acestora cu echipamente cu tehnologie de tip Smart City, realizarea unui parking și reglementarea viziunii urbanistice pentru viitor.

Principalele obiective de investiţii ale proiectului sunt modernizarea Parcului Aurel Vlaicu (suprafață parc : peste 10 hectare) aplicarea principiilor Walkable City – pentru îmbunătățirea calității spațiului public și construirea unui parking în zona de intervenţie, cu minim 350 locuri.

Spaţiul verde va fi nu doar reabilitat, ci şi extins, vor fi plantaţi arbori, vor fi realizate facilităţi sportive (baschet, minifotbal, aparate de fitness, jogging), zone de plimbare / promenadă, o zonă de joacă pentru copii în care vor fi instalații de joacă creative, incluzive, ecologice.

Conform municipalității, finanţarea investiţiei va fi realizată în prima fază din fonduri de la bugetul local, urmând ca ulterior să fie accesate surse de finanțare europene nerambursabile, după aprobarea programelor U.E. aferente următoarei perioade programatice.

Un alt punct de atracție îl va reprezenta teatrul în aer liber, respectiv spațiul amenajat pentru workshop-uri și evenimente. Proiectul include zone adaptate persoanelor cu dizabilități.

Străzile – Walkable-city

Componenta aceasta a investiției include amenajarea zonei pietonale / shared-space, infrastructură rutieră, trotuare, piste de biciclete, semnalizări, refacerea reţelei de iluminat public stradal, lucrări edilitare, montarea de mobilier urban, precum şi amenajarea spaţiilor publice prin echipamente cu tehnologie smart. Străzile vizate sunt str. Dâmboviţei – tronsonul dintre strada Ialomiţei şi calea ferată; str. Ialomiţei – tronsonul dintre strada Dâmboviţei și intersecția cu strada Fabricii de Zahăr; str. Tribunul Vlăduţiu – tronsonul dintre strada Dâmboviţei și strada Răsăritului și Aleea Dâmboviţei – tronsonul dintre strada Dâmboviţei și strada Cojocnei.

De asemenea, Primăria lucrează la identificarea amplasamentului pentru un nou parking de minimum 350 locuri în această zonă (ExpoTransilvania / IRA).

Ținând cont de avize și exproprieri, timpul estimat până la lansarea procedurii de execuție este de 16-18 luni. Valoarea estimată a serviciilor de proiectare se ridică la suma de 2.200.000 lei fără T.V.A.

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut