Un nou proiect marca Rotary Club Dej

Tradiționalul „Bal de Caritate” al rotarienilor dejeni, desfășurat recent la Restaurantul `Black Tulip”, a avut loc sub deviza Serve to Change Lives (A servi pentru a schimba vieți), tema principală fiind prezentarea proiectului „Cameră de haloterapie” la Grădinița „Lumea Piticilor” din Dej.

Balul RC Dej a fost deschis de președintele clubului, Sorin Căpîlna, care a prezentat proiectul și stadiul de implementare al acestuia, grădinița dejeană cuprinzând în actualul plan de învățământ 237 de preșcolari, în timp ce bunul mers al instituției este asigurat de 32 de cadre (didactice, îngrijitoare, bucătărese, personal administrativ).

„Camera de haloterapie” sau „camera cu sare”, cum mai este cunoscută, este un spațiu de joacă steril. În cele 20-30 de minute cât se joacă în incinta ei, copiii fac, de fapt, terapie cu aerosoli salini.

Potrivit specialiștilor bronhio-pneumologi, „absorbţia aerosolilor salini dezinfectează căile respiratorii, fluidizează mucoasele, ajută la eliminarea secrețiilor, reface elasticitatea căilor respiratorii și elimină toxinele”. În acest sens, președintele RC Dej a subliniat că: „Beneficiile haloterapiei, confirmate prin studii de specialitate, dorința de a contribui la creșterea armonioasă a copiilor noștri și interesul comun pentru dezvoltarea sistemului educațional ne-au determinat să începem acest proiect, unde preșcolarii își vor desfășura zilnic câteva dintre activitățile de dezvoltare personală și activități liber alese. Proiectul este în curs de desfășurare: s-a achiziționat lemnul, o parte din sare, urmează prelucrarea lemnului, montarea pereților de sare în cameră și amenajarea ei pentru a deveni funcțională”.

După prezentarea proiectului „Camera de haloterapie”, a urmat acordarea Bursei Rotary, pe anul 2022, elevei Andrada Anca de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”. Rotary Club Dej continuă astfel tradiția acordării de burse elevilor merituoși, recompensând, nu o dată, și eforturile celor care au pășit deja pe drumul performanței în artă sau sport.

„Balul de Caritate” s-a bucurat de prezența Past District Guvernatorului Martha Maria Mocanu, a membrilor Rotary Club Dej, reprezentanților a zece cluburi Rotary din țară, a prietenilor de la Clubul Rotary Kozarmisleny (club înfrățit cu RC Dej), primarului municipiului Dej, consilieri locali, reprezentați ai instituțiilor dejene și numeroși invitați. Momente artistice care au animat atmosfera balului au fost susținute de: solista Anda Domșa, Ansamblul folcloric „Someșana” și interpreta de muzică populară Larisa Mureșan.

Toate donațiile și sumele colectate în urma tombolei și licitației organizate în cadrul evenimentului au fost direcționate către susținerea proiectului „Camera de haloterapie”.

În fine, reamintim că, la împlinirea a 14 ani de la chartare (16 mai 2008), Rotary Club Dej se prezintă cu un bilanț meritoriu de acțiuni umanitare, sociale și culturale organizate de club sau derulate în parteneriat cu administrația locală, cu fundațiile și ONG-urile locale și cluburile partenere.

M. VAIDA

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut