Un nou început de an școlar

Astăzi se deschid cursurile anului școlar 2022-2023 și, ca în fiecare an, trăim momente  de emoție, în special alături de  cei care încep un ciclu nou de învățământ.

Începerea unui nou an școlar este și un prilej de reflecție asupra anului școlar care tocmai s-a încheiat la 31 august și de fixare a unor obiective pentru ceea ce urmează.

Așadar, am încheiat un an școlar cu multe modificări în scenariile de funcționare a unităților de învățământ, care se schimbau de la o zi la alta, în funcție de incidența cazurilor de îmbolnăvire, de rata de vaccinare a elevilor și a angajaților școlii, cu testare săptămânală, toate acestea generând îngrijorare și făcându-ne misiunea foarte dificilă. De aceea, am ales să mă adresez în primul rând colegilor, cadre didactice, care sunt chemate la desfășurarea unei profesii deloc ușoare, purtând responsabilitatea educației copiilor și tinerilor noștri și care s-au implicat în multe activități conexe pentru siguranța copiilor noștri.

Rememorând tot ceea ce s-a întâmplat, mai ales în această vară, cu multe examene, cu emoțiile firești, dar mai ales cu solidaritatea și responsabilitatea de care ați dat dovadă cu toții, de promptitudinea cu care ați răspuns la solicitările de a face parte din comisiile de examene, de a face echipă ori de câte ori a fost nevoie, mi-a confirmat, încă o dată, că rezultatele extraordinare pe care județul Cluj le-a obținut la examenele naționale din această vară, care au situat Clujul pe primul loc la nivel național, se datorează profesionalismului și  efortului dumneavoastră, pentru care vă mulțumesc, încă o dată.

Stimați colegi, odată cu începerea noului an școlar suntem în fața unei noi provocări, respectiv deschiderea mai devreme a cursurilor pentru elevi, la data de 5 septembrie, o nouă structură a anului școlar, cu perioade de învățare și vacanțe, cu o singură medie anuală și alte modificări cuprinse în noul Regulament de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar. Este un proces plin de responsabilitate, care provoacă, în mod firesc, îngrijorare în rândul societății și este datoria noastră de a găsi soluții pentru organizarea în condiții de siguranță a cursurilor, colaborând cu autoritățile locale și pentru comunicarea permanentă cu părinții în privința tuturor deciziilor privind organizarea procesului didactic.

Fie ca începutul acestui nou an școlar să vă dea puterea  să vă asumați responsabilitatea de a fi adevărate modele pentru elevii voștri, contribuind cu răbdare, creativitate și  înțelegere nu numai la  formarea de competențe și transmiterea de cunoștințe, ci, mai ales, la formarea de comportamente.

Efortul cadrelor didactice nu este suficient dacă educația oferită la școală nu este susținută de implicarea părinților. De aceea vă invit, stimați părinți, să vă implicați activ în educația copiilor dumneavoastră, să fiți prezenți în viața școlii, alături de cadrele didactice, așa cum ați făcut-o și până acum! Dumneavoastră trebuie să fiți informați nu numai în legătură cu situația școlară a copiilor, ci să participați activ la parcursul educațional al acestora, să urmăriți frecvența la ore și să vă implicați în reducerea absenteismului, în găsirea de soluții pentru a-i ține pe elevi la școală, aceasta fiind condiția necesară în obținerea de rezultate pozitive în activitatea de învățare și de promovare a examenelor.

În ceea ce vă privește pe voi, dragi elevi, vă doresc să fiți cât mai receptivi la ceea ce dascălii, cu dragoste și pasiune, încearcă să vă învețe, să fiți încrezători că numai școala vă poate oferi cadrul educării și formării voastre, pentru a vă integra cu ușurință într-o societate a cunoașterii, într-o lume globalizată, în care echilibrul și reușita în viață ți le conferă respectul valorilor și capacitatea de învățare pe tot parcursul vieții.

Vă doresc un an școlar plin de speranță, cu putere de muncă și dorință de cunoaștere, dar în primul rând cu sănătate! Fie ca noul an școlar să vă aducă împliniri personale și profesionale, forță și energie în fața provocărilor, speranță și încrederea că împreună vom reuși!

Mult succes tuturor în noul an școlar!

Marinela MARC,
inspector școlar general

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut