Un nou film turnat la Gherla

Mai nou, municipiul Gherla este tot mai căutat de cineaştii noştri. Nu întâmplător regizorii aleg oraşul de pe Someş ca loc de filmare, fostul Armenopolis având vechi tradiţii istorice şi arhitectonice care se bucură de mare popularitate.

Recent, un al doilea scurtmetraj a fost realizat la Gherla de Grupul de reconstituire istorică „Linia Frontului”, „Budapesta 45”, producţie cinematografică ce prezintă povestea unei grupe de soldați români rămase în spatele liniilor inamice, în timpul luptelor din ianuarie 1945 din Budapesta. Războiul îi aduce în același timp și loc pe români și maghiari, toți având aceeași dorință, să scape din ghearele războiului. Operațiunea Budapesta a început la 26 decembrie 1944, când armatele ruso-române au încercuit capitala Ungariei, care era apărată de armata germană și maghiară. Luptele au fost duse pentru fiecare casă, fiecare stradă. Conflictul a creat situații imposibile: uneori, un imobil era ocupat de armatele germane, iar subsolul de armata română sau rusă. Armata română a participat la operațiunea Budapesta timp de 15 zile, începând din 1 ianuarie 1945, ulterior fiind transferată pe frontul din Cehoslovacia, din intenția armatei ruse de a-și adjudeca singură meritul cuceririi Budapestei.

Filmările la scurtmetraj au avut loc în municipiul Gherla, la Muzeul de Istorie, o clădire veche construită între anii 1721-1725, a cărui stil arhitectonic se regăsește și în clădiri din Budapesta. Activitatea echipei de filmare a beneficiat de sprijinul Primăriei municipiului Gherla, iar participanții la filmări au fost voluntari din oraș, elevi, chiar o familie întreagă cu 4 copii, care s-au dedicat acestui proiect, punându-se la dispoziție cu echipamente militare proprii, îmbrăcăminte de epocă. Scopul realizării filmului este de a evidenția faptul că, în timp de război, au fost și momente în care umanitatea nu a dispărut. Noul film turnat la Gherla a fost prezentat în premieră la Noaptea Muzeelor, împreună cu scurt metrajul „Ambuscada”, realizat de aceeași echipă, alături de alte filme din același gen. Grupul Linia Frontului intenționează să participe cu cele două filme la diverse festivaluri de filme de scurtmetraj, naționale și internaționale. Își propune, de asemenea, continuarea seriei cu producții inspirate din fapte reale și amintiri ale veteranilor.

Iată că municipiul Gherla se face tot mai cunoscut şi prin filmele realizate în localitate, populaţia oraşului fiind mândră de implicarea activă în turnarea acestor producţii cinematografice cu temă istorică.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut