Un mare istoric și critic literar – academicianul Eugen Simion (1933-2022)

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel a transmis un mesaj de condoleanțe la trecerea la cele veșnice a academicianului Eugen Simion, „unul dintre străluciții reprezentanți ai culturii naționale românești, una dintre personalitățile care au inspirat mai multe generații de istorici și critici literari, scriitori, cercetători, profesori și studenți”.   

„Am primit cu multă tristețe vestea trecerii din această viață a distinsului academician Eugen Simion, ilustru istoric și critic literar, profesor universitar, scriitor și fost președinte al Academiei Române. Autor a peste 3.000 de articole și studii publicate în reviste literare și culturale din țară și străinătate, venerabilul academician Eugen Simion rămâne autorul unei opere compuse din cărți fundamentale pentru literatura română și cultura românească modernă și contemporană.

În calitate de vrednic președinte al Academiei Române, domnul Eugen Simion a inițiat proiecte majore, esențiale pentru sfera culturii umaniste din România, precum «Dicționarul General al Literaturii Române», «Dicționarul Etimologic al Limbii Române», «Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic» (DOOM), editarea manuscriselor lui Mihai Eminescu și, deloc în ultimul rând, Colecția Opere fundamentale, în format Pléiade, care cuprinde cei mai importanți autori români. Tot în numele Academiei Române, domnul Eugen Simion a desfășurat o prolifică activitate în slujba promovării culturii naționale românești, fiind el însuși unul dintre străluciții reprezentanți ai acesteia, una dintre personalitățile care au inspirat mai multe generații de istorici și critici literari, scriitori, cercetători, profesori și studenți. Asiduitatea cu care a urmărit și coordonat proiecte culturale capitale în sfera universitară și academică, precum și slujirea de la catedră și prin scris a valorilor spirituale ale poporului român, l-au transformat pe marele om de cultură Eugen Simion într-unul dintre cele mai înalte repere și modele cărturărești. Opera sa, atât de cunoscută și apreciată, rămâne o moștenire inestimabilă în istoria culturală a României.

Cu profunde sentimente de compasiune pentru membrii familiei, pentru prietenii și colegii din Academia Română, ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Cel care este Învierea și Viața, să odihnească sufletul academicianului Eugen Simion împreună cu drepții, în lumina, pacea și iubirea Preasfintei Treimi. Veșnica lui pomenire din neam în neam!” – a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române,  PF Daniel.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut