Un maestru iubit continuă să trăiască prin discipolii săi

Sub genericul „Mari personalități ale școlii medicale clujene”, emoția neuitării a fost cuvântul de ordine ce a guvernat ediția cu numărul 220 a Galelor Medicină – Artă – Cultură, în ultima miercuri din luna iunie când, în fața unui public impresionant, discipoli merituoși și oameni care i-au apreciat munca și caracterul deosebit au considerat de cuviință să aducă un omagiu celui care a fost medicul, profesorul universitar și, mai presus de toate, omul Roman Vlaicu, plecat dintre noi în urmă cu 13 ani.

Manifestarea, moderată de prof. dr. N. Hâncu, membru de onoare al Academiei Române, a debutat cu o serie de intervenții din partea invitaților – prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul UMF „Iuliu Hațieganu”, membru corespondent al Academiei de Științe Medicale, prof. em. dr. Marius Traian Bojiță, președintele Fundației Transilvania Leaders, prof. em. dr. Petru-Adrian Mircea, membru de onoare al Academiei de Științe Medicale și prof. dr. Radu Deac, medic primar chirurgie cardiovasculară – și a continuat cu lansarea volumului omagial „Roman Vlaicu – omul, medicul, profesorul desăvârșit”, publicat la editura clujeană Școala Ardeleană, prezentat de editorul Vasile George Dâncu și prof. dr. Angelo Bulboacă, fiecare moment al serii aducând o evocare emoționantă, sinceră, a experiențelor trăite în preajma personalității Roman Vlaicu, în sala de curs, în Clinica Medicală I sau în contexte mai puțin formale.

„Pentru a aprecia cu adevărat contribuția personalităților școlii medicale clujene, trebuie să reflectăm asupra rezultatelor care se pot observa cel mai ușor urmărind traiectoria pe care au urmat-o zecile de generații de absolvenți. Absolvenții noștri au demonstrat că educația și mentoratul de calitate pot deschide uși către o carieră de succes și împlinitoare. Pentru generația mea, profesorul Roman Vlaicu a fost de înlocuit, unul dintre cei mai emblematici și semnificativi dascăli pe care am avut onoarea să-l întâlnim. Este unul dintre corifeii școlii medicale clujene în adevăratul sens al cuvântului. A contribuit considerabil la dezvoltarea cardiologiei moderne prin introducerea metodelor non-invazive de diagnostic. De asemenea, a fost autorul unor lucrări de referință la nivel național, precum și co-autor la numeroase tratate de medicină internă și cardiologie, 20 de manuale universitare și 12 monografii. Iubit de studenți și de colaboratori, a fost indisolubil legat de frământările universității în care s-a format, a cărui devenire a influențat-o până în ultimii ani ai existenței sale. Deopotrivă, a fost un om extrem de activ în Cluj, un om al cetății, cum îi plăcea să spună, fiind permanent implicat în acțiuni social sau cultural și mereu prezent între oameni ” a subliniat prof. dr. Anca Dana Buzoianu în intervenția sa.

„Vreau să le mulțumesc domnilor profesori Petru-Adrian Mircea și Angelo Bulboacă, ce ne bucură cu un volum deosebit de așteptat de întreaga lume medicală clujeană. Au știut să adune în jurul lor foarte mulți colaboratori care au slujit școala medicală clujeană și îndeosebi Clinica Medicală I. 26 de colaboratori își exprimă gânduri și transmit mesajul profesorului Roman Vlaicu adresat generațiilor viitoare. Care este acest mesaj pe care îl transmitea profesorul? Medicina, această știință, este o forță socială, morală, politică în realizarea unei lumi a omeniei, demnității, dreptății și a frumuseții sociale”, a remarcat prof. em. dr. Marius Traian Bojiță, președintele Fundației Transilvania Leaders.

„Cred că foarte mulți dintre noi nici nu era nevoie să spunem despre cine vorbeam, spuneam profesorul. Și știam cine este profesorul. Pentru că, de fapt, Roman Vlaicu, s-a simțit extraordinar, sigur, în spital, dar în amfiteatru, făcând amfiteatru din orice încăpere în care pătrundea. În amfiteatru era și la vizita mare, când tot alaiul era atent la ceea ce se întâmplă și la ceea ce ne spune profesorul, în amfiteatru era și în cabinetul său când te primea dimineața la 7 ca să ai un anumit dialog, în amfiteatru era și la întâlnirile noastre mai puțin protocolare. A avut o iubire nesfârșită pentru oameni, a avut credință în Dumnezeu și toate acestea pe lângă tot ceea ce înseamnă performanța științifică”, a afirmat prof. em. dr. Petru-Adrian Mircea, care, în final, a mulțumit celui pe care l-a numit „profesorul absolut”.

„De profesorul Roman Vlaicu, profesorul și mentorul meu, mă leagă o mulțime de amintiri, atât universitare cât și din ceea ce a urmat apoi, după absolvirea facultății. Am înțeles că, pentru a performa în medicina chirurgicală, trebuie să ai baze solide de medicină internă și de ceea ce visam eu, cardiologie. Aceste două specializări, cardiologia și chirurgia cardiovasculară, pentru mine sunt nedespărțite. Venerarea maeștrilor este o obligație de suflet, este ceea ce putem returna noi din tezaurul ce ne-a fost înmânat în timpul formării universitare, atât ca educație umană, cât și ca educație profesională. Între distinșii colaboratori ai academicianului Aurel Moga, se afla asistentul Roman Vlaicu, un om de o inteligență sclipitoare și de o căldură sufletească aparte, ce i-au definit întreaga existență. Ceea ce mi-a rămas în minte a fost teza domniei sale de doctorat”, a spus prof. dr. Radu Deac, care a punctat, totodată, experiența marcantă de a-l fi operat el însuși pe profesorul Roman Vlaicu.

Despre volumul apărut la editura Școala Ardeleană a vorbit editorul Vasile George Dâncu, numindu-l pe Roman Vlaicu „un profesor care a făcut istorie”, precum și prof. dr. Angelo Bulboacă, coordonator și co-autor, introducând prezenta apariție editorială drept un efort colectiv împotriva „mecanismului uitării”, cu care adesea ne confruntăm în viața noastră cotidiană. „Doream cu ardoare să întreprindem ceva care să-l readucă în actualitate (n. red. pe prof. Roman Vlaicu), să-l smulgă din trecut și, chiar ceva mai mult, să-l proiecteze spre viitor. Fără un efort comun nu am fi reușit să vedem această carte, de aceea mulțumesc celor care au avut voința, răbdarea de a ne da o mână de ajutor”, a subliniat prof. dr. Angelo Bulboacă.

Așadar, o seară, cum spuneam, încărcată de emoția rememorărilor personale despre activitatea și caracterul unui maestru și mentor desăvârșit, iubit, apreciat, care continuă să trăiască prin discipolii săi și prin astfel de eforturi de a nemuri mari personalități ale cetății clujene. O seară profund apreciată de publicul prezent, răsplătită cu aplauze îndelungi, o seară trăită în cuvânt și imagine, prin bogata panoplie fotografică oferită de vorbitori.

*

Galele Medicină – Artă – Cultură sunt organizate de Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, sub egida Academiei Române Filiala Cluj-Napoca, a Academiei Oamenilor de Știință din România – Filiala Cluj și a Fundației Transilvania Leaders, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Iulia GHIDIU

Foto: Andrei Gazsi

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut