Exclusiv. Un grup de refugiați din Kiev și-au găsit casă și masă caldă în satul natal al lui Emil Boc

Trei familii cu patru copii din Kiev și-au găsit adăpost și hrană la Cluj datorită Fundației Dor condusă de un avocat clujean, care a ținut ca numele său să nu fie făcut public.

Familiile locuiau în zona Obolini, unul dintre primele raioane bombardate de invadatorii ruși, iar la una dintre acestea le-a fost distrusă locuința de o rachetă la scurt timp după ce a părăsit capitala Ucrainei.

Președintele Fundației Dor a povestit pentru Făclia că a fost contactat de una dintre cele trei familii care au ajuns deja la Cluj pentru a-i cere ajutorul. El a spus că, imediat după declanșarea bombardamentelor, oamenii i-au cerut sprijin să vină în România pentru a fi în siguranță. A fost de acord și a făcut pregătiri pentru a-i caza și a le oferi hrană.

Persoanele din Kiev pe care avocatul le știa i-au solicitat sprijin și pentru alte două familii.

Astfel la Cluj au ajuns nouă persoane. Este vorba de o familie cu trei trei copii, o mamă cu fiica ei minoră, precum și o femeie de 60 de ani și fiica acesteia de aproximativ 40 de ani. Tatăl celor trei copii a putut să părăsească Ucraina deoarece legea îi exceptează de la înrolarea în armată pe bărbații care au cel puțin trei copii.

Cealaltă mamă care a ajuns la Răchițele cu fiica ei minoră spune că soțul i-a rămas în Ucraina iar băiatul este în școala militară din Harkov. Femeia a povestit că sâmbătă băiatul care se pregătește să devină ofițer a trecut prin clipe de groază din cauza unei diversiuni care a avut loc în zonă și în spatele căreia ar fi fost invadatorii ruși.

Avocatul le-a pus la dispoziție cabana pe care o deține la Răchițele, satul natal al primarului din Cluj-Napoca, Emil Boc.

Președintele Fundației Dor a spus că va mai aduce la Cluj alte două familii din Kiev, dar și din zona Cernăuți.

„Refugiații mi-au povestit că au fost impresionați până la lacrimi de modul în care au fost întâmpinați la graniță de românii care le-au oferit mâncare și apă. Refugiații chiar au întrebat dacă trebuie să plătească hrana și apa, nevenindu-le să creadă că de fapt toate reprezintă gestul de solidaritate pentru cei care fug din calea războiului”, a spus președintele Fundației Dor.

Sorin Suciu, primarul comunei Mărgău din care face parte și satul Răchițele, a declarat pentru Făclia că mai mulți localnici și-au exprimat deja dorința de a găzdui refugiați. El a spus că duminică, 27 februarie, o mașină din comună va pleca la Sighet să aducă ucraineni care fug din calea războiului.

C.P.

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut