Un gherlean semnează regia celei mai cunoscute opere-rock prezentată în România

Arta și cultura gherleană au mesageri peste tot în lume. În această perioadă mass-media din țara noastră tot mai des scrie și vorbește despre premiera operei-rock „István, a  király” (Ștefan, regele), cu premieră națională pe data de 20 august 2021 în sala Arena Sepsi din municipiul Sfântu Gheorghe. Inițial, reprezentația a fost programată pe noul stadion din localitate, dar gazdele au dorit să protejeze gazonul pentru meciurile de fotbal susținute de  Sepsi în liga a I-a.

Regia superproduției cu nu mai puțin de 150 (!) de actori – din care 60 fac parte din orchestră – aparține gherleanului în vârstă de 54 de ani, Orza Călin, stabilit, împreună cu mama lui, încă de mic copil, în municipiul Sfântu Gheorghe. Născut la 5 octombrie 1967 în orașul Gherla, îndrăgind dansul popular, a activat ca și coregraf la  ansamblurile folclorice  profesioniste din Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc și Târgu Mureș. După ce s-a afirmat în țară (unde a regizat nu mai puțin de 13 spectacole de dansuri folclorice) s-a stabilit în Ungaria, unde, după absolvirea secției Coregrafie a Academiei de Teatru, a fost angajatul Ansamblului de cântece și dansuri populare a Armatei din țara vecină, dar paralel a contribuit la realizarea unor spectacole folclorice din țara noastră. În prezent este liber profesionist, fiind  invitat ca și coregraf în mai  multe orașe din România și Ungaria.

Artistul Orza Călin vine des la Gherla, unde are și o locuință și unde are mulți prieteni. Este o mare onoare pentru gherleni faptul că regia operei-rock „István, a király” aparține unui conorășean, cunoscut și apreciat în lumea dansului.

Székely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut