Un gherlean ales în fruntea comunității italiene din România

Mai nou, cetățenii  municipiului Gherla ocupă funcții de conducere la  niveluri înalte. De exemplu, primul Comitet al italienilor Com.It.Es din România și-a ales liderul. Este vorba despre Gianni Calderone, politician și afacerist stabilit la Gherla în urmă cu aproape 25 de ani, binecunoscut și apreciat de toți gherlenii, mai ales prin acțiunile caritabile întreprinse.

Legea italiană reglementează organizarea Com.It.Es, comitete ale italienilor aflați în străinătate, iar o dată la cinci ani se organizează alegeri pentru funcțiile de conducere. Comites reprezintă comunitatea italiană cu domiciliul într-o țară străină, acționând ca purtători de cuvânt pentru cererile cetățenilor italieni la reprezentanțele diplomatico-consulare și la autoritățile locale. De asemenea, ei pot întreprinde inițiative sociale și culturale în beneficiul comunității. În România s-au pus acum bazele primului Com.It.Es. și s-au organizat primele alegeri. În procesul electoral au propus liste cu candidați două asociații, Futuro Insieme și COMITES Romania. Pentru a putea vota, italienii din România au trebuit să se înscrie în registrul electoral, iar apoi au primit prin poștă buletinele de vot. Votarea a avut loc la acest sfârșit de an. Spre bucuria gherlenilor primul pe lista celor 12 membri ai comitetului a fost ales Gianni Calderone, cu 225 de voturi, la mare distanță de ceilalți candidați.

Acesta spune că a condus o campanie electorală cuprinzătoare și de informare a tuturor cetățenilor italieni aflați pe teritoriul României. „Programul listei noastre este unul care promovează integrarea cetățenilor italieni în comunitatea românească, considerată foarte apropiată, inclusiv prin aceleași rădăcini istorice”.

La ședința inaugurală a noului for, ambasadorul Italiei în România, Excelența Sa Durante Mangoni, a subliniat că Ambasada și Comitetul, fiecare pentru domeniile lor de competență, vor lucra împreună pentru a asigura protecția și sprijinul compatrioților din România. La rândul său, Gianni Calderone a spus: „Sunt onorat de alegerea mea ca președinte al unui Com.It.es, care va trebui să muncească pentru a fi cuprinzător și închegător pentru întreaga comunitate italiană. Le mulțumesc consilierilor care au votat pentru alegerea mea, dar și celor care nu m-au votat. Îi mulțumesc Excelenței Sale, ambasadorul Italiei la București, Alfredo Durante Mangoni, pentru intervenție și pentru participare. Îi mulțumesc încă o dată șefului delegației consulare, dr. Gabriella Navarra, pentru munca deosebită depusă și pentru colaborarea pe care o va oferi cu siguranță noilor Com.It.Es și președintelui său. Vă doresc tuturor un loc de muncă în interesul cetățenilor italieni din România și din Patria noastră!”

Mandatul noilor membri aleși ai Com.It.Es va urmări o mobilizare și o implicare și mai bună a comunității italienilor, cu intenția de a promova cultura și limba italiană, în special la copiii proveniți din familii mixte. Un alt obiectiv important este protejarea pensionarilor, care sunt în număr mare în România și care au nevoie de un sprijin mai constant și mai consistent.

Gianni Calderone (56 de ani) s-a născut la Livorno, în Italia. A dobândit cetățenia română prin examen la Autoritatea Națională pentru Cetățenie, din București. De când locuiește în municipiul Gherla militează pentru întărirea relațiilor de colaborare între cele două popoare, inițiind mai multe acțiuni culturale, cu participarea unor formații artistice din Italia.

Iată că municipiul Gherla este tot mai cunoscut și pentru comunitățile italiene, iar alegerea domnului Gianni Calderone în fruntea Com. It. Es din România constituie o mare cinste și onoare pentru orașul transilvan.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut