Se impune stoparea dublei practici în sistemul medical românesc

Gestul chirurgului care a demisionat din cadrul Compartimentului de Chirurgie Plastică și Reconstructivă al Spitalului Județean de Urgență din Cluj-Napoca a stârnit o serie de reacții în spațiul public. În timp ce unii s-au grăbit să-l aplaude pe medic și să-și arate susținerea pentru că a ales să nu mai practice chirurgia în cea mai importantă unitate medicală din județul Cluj, alții l-au criticat. Numai că inițiativa medicului nu a fost altceva decât un spectacol de prost gust, care mai degrabă ar trebui să stârnească revoltă și nicidecum aprecieri. Retragerea acestui chirurg din echipa Spitalului de Urgență Cluj-Napoca nu trebuie privită ca o pierdere.

Vorba aceea: „nimeni nu-i de neînlocuit”. Mai degrabă ar trebui privită ca un câștig pentru unitatea medicală clujeană în special și sistemul de sănătate de stat în general. Spun asta pentru că discuțiile create în jurul demisiei acestui chirurg scot la iveală o realitate foarte periculoasă care trenează de foarte multă vreme și pe care societatea românească ar trebui să o conștientizeze.

Este vorba de continua sugrumare a sistemului medical de stat prin tot felul de metode și interese. O componentă a acestui mecanism de căpușare constă în faptul că medicii angajați în sistemul public pot să practice medicina fie în cabinete sau clinici proprii fie în altele private. Adică dublă practică.

Această conviețuire între sistemul public de sănătate și cel privat nu este deloc în regulă deoarece, de multe ori, avem de a face cu un conflict de interese flagrant. Nu e normal ca pacientul care are programare la o clinică din sistemul public să afle când ajunge la consultație că, din cauză că nu funcționează aparatul nu știu care, trebuie să meargă la cabinetul de pe strada din apropiere, care de fapt este afacerea medicului care l-a consultat la clinica de stat. Or, acest lucru nu este deloc în regulă, pentru că unitățile medicale de stat au ajuns să fie folosite de unii medici pe post de punct de dirijare a pacienților spre cabinetele proprii sau spre clinicile private la care lucrează. Revenind la medicul care și-a dat demisia de la Spitalul Județean de Urgență din Cluj-Napoca, aflăm din ultima declarație de avere pe care a depus-o că a prestat, într-un an, servicii medicale în sistem privat de aproape un milion de euro iar alți aproape 800 de mii de euro i-a câștigat din dividende de la trei firme cu profil medical la care este fie asociat, fie administrator. Aceste cifre spun multe, iar astfel de cazuri cu medici angajați la stat care câștigă sume fabuloase și din sistemul privat sunt foarte multe în țară. Însă pentru a nu apărea întrebări de genul „în ce măsură medicul s-a folosit de funcția de la stat pentru a-și atrage clientela la privat?” ar trebui să existe un moment zero în sistemul de sănătate din România. Pentru asta singura soluție ar fi să se interzică prin lege ca medicii angajați în sistemul de stat să practice și în privat. Până acum nu a fost o discuție serioasă pe această temă, spunându-se că medicii nu câștigă suficient, iar pentru a-și putea rotunji veniturile și a nu fi nevoiți să plece din țară, să aibă și posibilitatea să desfășoare activități în mediul privat. Acum nu mai e cazul, deoarece salariile medicilor din sectorul public sunt decente. Mai mult, sunt țări care au apelat deja la această metodă, fapt care a dus la creșterea performaței actului medical atât în sectorul privat, cât și în cel public. Vă dau exemplul Turciei. În urmă cu opt ani am avut șansa să vizitez mai multe spitale din Istanbul în cadrul unui proiect de documentare inițiat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România. La întâlnirea cu unul dintre managerii de spitale, un coleg jurnalist cu zeci de ani de experiență în presă a întrebat care a fost secretul ce a dus performanțele sistemului medical din Turcia. Răspunsul a fost simplu: avem o lege prin care medicilor din sectorul public le este interzis să practice în sectorul privat și invers. Cu siguranță, și în România un astfel de demers va rezolva multe probleme din sistemul medical. Dar pentru asta e nevoie de voință politică.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut