Un copil originar din Gherla laureat la un festival internaţional de pian

Şcoala de muzică gherleană câştigă tot mai mult teren şi pe plan internaţional. Zilele trecute am avut o nouă dovadă a talentului micilor instrumentişti formaţi în oraşul de pe malul Someşului Mic, unde, iată, viitorii artişti se nasc pe bandă rulantă. Exemplu concret îl avem în persoana elevului de 15 ani, Dávid Roland Mózes, născut la Beclean, dar stabilit ulterior la Gherla şi care, între timp, la propunerea profesoarei de muzică Kovács Hajnal din Gherla, s-a mutat cu familia la Debrecen, în Ungaria.

A început să cânte la pian pe când era elev în clasa a I-a în cadrul Şcolii Generale nr.2 Gherla sub îndrumarea profesoarei Kovács Hajnal, fiind înscris în secţia din localitate aparţinând Şcolii Gimnaziale de Muzică „Augustin Bena” Cluj- Napoca, dovedindu-se deosebit de talentat. Părinţii s-au mutat la Debrecen, unde Roland Dávid a fost înscris la Şcoala Gimnazială de artă muzicală „Kodály Zoltán”. Acolo şi-a perfecţionat studiile muzicale sub conducerea profesoarei Laskay Edit, repetând zilnic 2 ore la pian, participând cu regularitate la concursurile şi festivalurile interne şi internaţionale, obţinând succese importante.

Astfel, tânărul cu origini gherlene a luat premiul I la Festivalul internaţional „Virtuozii V4 Slovenia” desfăşurat în Ungaria şi unde au fost prezenţi instrumentişti din 7 ţări. Deci, o concurenţă mare, unde reprezentantul şcolii de muzică din Debrecen a făcut faţă cu brio înrecerii. Acolo, talentatul pianist a interpretat o piesă al compozitorului Chopin, fiind lăudat şi de fiul marelui Placido Domingo, prezent în juriu, care l-a numit ca „un muzician fenomenal”. Credem că este suficientă această apreciere ca să-l numim pe tânărul gherlean un artist de mare viitor. De fapt asta am întrezărit şi noi acum 7 ani, când, în paginile ziarului nostru, la rubrica culturală, i-am pomenit favorabil numele la un examen de sfârşit de an al secţiei gherlene a Şcolii Gimnaziale de Muzică „Augustin Bena” Cluj-Napoca.

Evoluţia de mare succes a elevului de 15 ani Dávid Roland Mózes la festivalul din Ungaria a atras aprecierile specialiştilor din ţara vecină, iar presa a acordat o importanţă deosebită performanţei internaţionale a acestui adevărat virtuoz al pianului. Pentru gherleni este o mare cinste ca un copil crescut în oraşul lor să fie aşa de cunoscut în lumea muzicală internaţională. Mai amintim că zilele trecute 26 de copii ai secţiei din Gherla a Şcolii Gimnaziale de Muzică „Augustin Bena” îndrumaţi de prof. Kovács Hajnal au susţinut un reuşit concert de Crăciun. Deci, viitorul muzicii culte este asigurat la Gherla, unii elevi călcând deja pe urmele consacratului Dávid Roland Mózes.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut