Un altfel de târg de haine

Sute de articole vestimentare au fost dăruite, la sfârșitul acestei săptămâni, de organizația JCI Cluj, unor persoane cu posibilități financiare reduse, în cadrul unui eveniment inedit intitulat „Un altfel de târg de haine”. Voluntarii au aranjat totul precum într-un magazin, iar beneficiarii, zeci la număr, și-au ales gratuit exact acele piese pe care și le-au dorit.

Evenimentul a făcut parte din proiectul #ReClothing, prin care organizația și-a propus să demonstreze că orice articol vestimentar poate primi o a doua șansă. Hainele expuse au provenit de la clujenii care au răspuns apelului organizației de a dona acele haine pe care nu le mai folosesc.

Potrivit celor declarate de Ioana Pîrlea, președintele JCI Cluj, sunt multe articole vestimentare care nu ar trebui să ajungă la gunoi atunci când ne plictisim de ele. „În ultimele luni i-am încurajat pe clujeni să doneze haine. Cum reacția lor a fost foarte bună, volumul primit a fost uriaș. Astfel, am decis să ne uităm către cei mai puțin norocoși, care au o reală nevoie de ajutor, și să dăruim haine unor persoane care se vor bucura cu adevărat de ele. Reacția a fost extraordinară. Ne-am bucurat să vedem că oamenii au fost deschiși în fața acestei idei și acțiunea a fost una de impact”, spune Ioana Pîrlea.

În 2021 JCI Cluj a organizat trei târguri cu vânzare, în cadrul cărora voluntarii au strâns fonduri pe care le-au alocat pentru dotarea unor școli din mediul rural, precum și pentru achiziționarea unor cadouri speciale în prag de sărbători pentru zeci de copii din județ.

***

Pe lângă proiectul ReClothing, JCI Cluj derulează, în prezent: proiectul Tech It Out, prin care tehnologia este adusă mai aproape de copiii din mediul rural, o campanie de advocacy – prin care caută soluții pentru integrarea mai facilă pe piață a persoanelor defavorizate, proiectul „Tu ce respiri”, de plantare de arbori în oraș, pentru un mediu mai sănătos și prietenos, Serile JCI, prin care își propune să inspire comunitatea, respectiv TOYP – un proiect prin intermediul căruia promovează tinerii remarcabili. Un alt proiect inițiat de JCI Cluj este și Food Waste Combat, de combatere a risipei alimentare.

JCI Cluj are în prezent peste 45 de membri. La nivel internațional, JCI (Junior Chamber International) este cea mai mare organizație pentru tineri lideri și antreprenori. Are 100 de ani de existență, este prezentă în peste 6.000 de comunități locale din 120 țări și numără peste 200.000 de membri.

Clujenii pot susține proiectele organizației și prin donații: prin Revolut sau BT Pay, la 0723476830, sau prin transfer în contul asociației JCI Active Citizens Cluj – RO04BTRLRONCRT0254378205 Banca Transilvania.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut