Umplutura cozonacilor variază între 3,8% şi 40%

Umplutura unor cozonaci care se vând pe piaţa românească variază considerabil, respectiv între 3,8% şi 40%, având în vedere că un cozonac are în medie între 500 grame şi un kilogram, iar din punct de vedere al aditivilor alimentari, numărul acestora se situează între 0 şi 9 E-uri.

Un studiu publicat de Asociaţia Naţională de Protecţie a Consumatorilor – InfoCons a analizat 20 de produse de cozonaci de la diverşi producători şi distribuitori cu privire la umplutura acestora, conţinutul de E-uri, de zahăr, sare şi valoarea energetică.
Din punct de vedere al aditivilor alimentari, numărul acestora variază între 0 şi 9 E-uri. Studiul arată că 75% dintre produse au avut în compoziţia lor E471, un aditiv alimentar sigur, cu rol de agenţi de îngroşare, emulgatori, stabilizatori, agenţi de aglomerare şi antispumanţi, iar 35% dintre produse au avut ca ingredient E202. „Acest aditiv alimentar se mai numeşte şi „sorbat de potasiu”. Doza zilnică admisă pentru consumul uman cumulat de acid sorbic şi sărurile sale de potasiu şi calciu este de până la 25 mg/kg corp, doză la care nu au fost semnalate efecte secundare. Unele persoane pot prezenţa reacţii alergice la consumul acestuia şi nu este permis folosirea sa în produse pentru sugari şi copii mici”, se arată în studiu.
Valoarea energetică găsită în cozonaci variază între 298 şi 414,6 kcal/100 grame. Din punct de vedere al proteinelor, cantitatea cea mai mică este de 5,8 grame/100 grame, iar cantitatea cea mai mare este de 12,3 grame/100 grame.
Zahărul este şi el prezent în compoziţie, cu valori începând de la 18 grame zaharuri (din glucide)/100 de grame, cantitatea cea mai mică, la 30,2 grame zaharuri (din glucide)/100 grame, cantitatea cea mai mare, ceea ce înseamnă că 30% din compoziţia unui cozonac poate fi doar zahăr. Asociaţia precizează că 30,2 grame de zahăr înseamnă aproape 8 linguriţe de zahăr. „Pentru prevenirea diabetului şi a obezităţii, organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca zahărul să nu depăşească 10% din cantitatea totală de calorii consumate de către o persoană pe zi (aproximativ 50 de grame pentru o dietă de 2.000 kcal)”, se spune în studiu.
Cantitatea de sare (sodiu) pe 100 de grame găsită în produse variază între 0,1 grame şi 0,8 grame/100 de grame.
„Ideal ar fi să ne cumpărăm ingredientele şi să ne facem cozonacii acasă, dar, dacă nu avem timp, ar fi bine să citim măcar eticheta, pentru a şti ce cumpărăm şi a face alegerea cea mai potrivită. Este foarte important să citim eticheta înainte să cumpărăm şi, dacă nu înţelegem ce scrie pe etichetă, să îl lăsăm şi să căutăm alt cozonac, pe a cărui etichetă înţelegem ce scrie.”, spune Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons.

Articole din aceeasi categorie