UMF„Iuliu Hațieganu” – în prima linie a luptei pentru VIAȚĂ

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” a decis să se implice „direct și cu maximă responsabilitate în lupta împotriva COVID-19”, având în vedere că răspândirea noului coronavirus în țara noastră „începe să pună mare presiune pe sistemul medical și pe întreaga comunitate”.

„În prima linie a luptei împotriva acestui virus se află personalul medical, care trebuie să gestioneze numărul tot mai mare de pacienți care se prezintă la Unitățile de Primire Urgențe ale spitalelor din țară. Universitatea noastră, având infrastructura necesară, va organiza centre de determinare specifice pentru diagnosticul infecției cu noul coronavirus SARS-COV-2” – a anunțat, joi, rectorul UMF, prof. dr. Anca Buzoianu.

Potrivit declarației rectorului, au fost comandate kit-uri pentru diagnostic, în universitate existând medici și cercetători care au expertiza necesară pentru aceste determinări. De asemeni, Centrul de conferințe Socrates (Hotel UMF) va putea fi folosit pentru carantinarea persoanelor suspecte de infectarea cu COVID-19, iar City Central Hotel va fi pus la dispoziția Spitalului Clinic Județean de Urgență.

Organizația Studenților Mediciniști a demarat o campanie prin care va încerca să ajute, pe cât posibil, persoanele vârstnice sau cu diverse afecțiuni ce le pun în pericol sănătatea. Studenții OSM se vor ocupa, la cerere, de cumpărăturile necesare acestor persoane, plata făcându-se în momentul livrării la domiciliu.

„Din dorința de a ajuta comunitatea și instituțiile sanitare în această perioadă dificilă, UMF «Iuliu Hațieganu», prin specialiștii săi, cadre medicale și studenți, se alătură și sprijină eforturile medicilor, asistenților medicali și tuturor profesioniștilor din domeniul sănătății în lupta cu această infecție. Începând din 17 martie 2020, conducerea universității a apelat la studenții Facultății de Medicină, care au posibilitatea de a contribui ca voluntari la sprijinirea activităților în cadrul camerelor de gardă, unităților/ compartimentelor de primiri urgențe. În același timp, Universitatea este preocupată de siguranța studenților, motiv pentru care implicarea acestora va fi solicitată doar în situația depășirii capacității structurilor existente de a asigura personal medical angajat” – precizează prof. dr. Anca Buzoianu.

În această perioadă activitatea didactică a UMF „Iuliu Hațieganu” se desfășoară online, printr-o platformă educațională interactivă, care funcționează la capacitatea preconizată, astfel încât studenții să își poată desfășura în continuare pregătirea, evitând prelungirea școlarității. Totodată – precizează prof. dr. Anca Buzoianu – toate cadrele didactice ale Facultății de Medicină se pregătesc să fie în prima linie a luptei pentru viață, în contextul epidemiologic actual, iar contribuția lor la organizarea sistemului sanitar este esențială.

„În aceste momente de încercare, importanța solidarității sociale este determinantă, iar implicarea Universității de Medicină și Farmacie «Iuliu Hațieganu» în îngrijirea pacienților și în organizarea măsurilor de protecție comunitară este maximă, ca o parte importantă a responsabilității sociale a universității și a rolului său în comunitate” – declară rectorul UMF Cluj, prof. dr. Anca Buzoianu.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie