UMF „Iuliu Hațieganu”, inclusă în noile alianțe ale Universităților Europene

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca este una dintre cele 24 de noi „Universități Europene” incluse în noile alianțe transnaționale ce vizează consolidarea și îmbunătățirea învățământului superior în Uniunea Europeană și stimularea cooperării între instituții, studenții acestora și cadrele didactice.

Joi, 9 iulie, Comisia Europeană a prezentat cele 24 de „Universități Europene” care se vor alătura primelor 17 alianțe ale instituțiilor de învățământ superior selectate deja în 2019. Cele 24 de alianțe cuprind 165 instituții de învățământ superior, din 26 de state ale Uniunii Europe, dintre care șapte sunt din România: Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica din Timișoara, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Politehnica din București, Universitatea din Petroșani și Universitatea de Vest din Timișoara.

Potrivit Comisiei Europene, instituțiile incluse în alianțele „Universități Europene” vor deveni campusuri interuniversitare, în cadrul cărora studenții, doctoranzii, cadrele didactice și cercetătorii vor putea circula fără opreliști. Ei își vor pune în comun expertiza, platformele și resursele, pentru a furniza programe de învățământ sau module comune care să acopere discipline diverse. De asemeni, universitățile europene vor contribui la dezvoltarea economică durabilă a regiunilor în care sunt situate, întrucât studenții lor vor colabora îndeaproape cu întreprinderi, autorități municipale, cadre universitare și cercetători, pentru a găsi soluții la provocările cu care se confruntă regiunile respective.

UMF „Iuliu Hațieganu” face parte din alianța NeurotechEU (European University of Brain and Technology), alături de alte șapte universități din Marea Britanie, Suedia, Olanda, Turcia, Spania, Germania și Ungaria (Universitatea Oxford, Karolinska Institutet din Stockholm, Universitatea Radboud din Nijmegen ș.a.). Proiectul își propune construirea unei rețele de excelență în cercetare în domeniul neuroștiinței și neurotehnologiilor, pentru a crește competitivitatea educației, cercetării, economiei și societății europene.

„Este o mare realizare pentru universitatea noastră și pentru învățământul medical românesc. Să facem parte din alianța Universităților Europene, alături de instituții de mare valoare, reprezintă o oportunitate deosebită pentru cadrele didactice și studenții noștri, care vor avea posibilitatea să studieze și să cerceteze în universitățile partenere. Ne bucurăm că am mai făcut un pas spre recunoașterea europeană a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca”, declară rectorul universității clujene, prof. dr. Anca Dana Buzoianu.

Conform unui comunicat al Comisiei Europene, toate cele 41 de Universități Europene, care includ 280 de instituții de învățământ superior din toate statele membre, dar și din afara Uniunii, vor primi o susținere financiară în valoare de 287 milioane de euro din bugetul UE. Astfel, fiecare alianță va primi până la 5 milioane de euro din programul Erasmus+ și până la 2 milioane de euro prin programul Horizon 2020, „pentru a-și pune în aplicare planurile și a pregăti calea pentru alte instituții de învățământ superior din Uniunea Europeană”.

Din Universitățile Europene fac parte diferite tipuri de instituții de învățământ superior, de la universități de științe aplicate, universități tehnice, școli de artă, de film și media, până la universități complexe și de cercetare intensivă. Fiecare alianță este compusă, în medie, din șapte instituții de învățământ superior. În timp ce unele alianțe sunt cuprinzătoare și acoperă toate disciplinele, altele se concentrează pe dezvoltarea durabilă, sănătate și bunăstare, digitalizare și inteligență artificială, artă, inginerie sau spațiu.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie