UMF Cluj: Măsuri extraordinare pentru concursul național de rezidențiat

Conducerea Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a anunțat că va lua măsuri extraordinare pentru ca, în 15 noiembrie, concursul național de rezidențiat să se desfășoare în condiții optime de siguranță sanitară și distanțare fizică pentru toți cei implicați în acest proces – candidați și organizatori.

„În actualul context epidemiologic, în vederea respectării tuturor prevederilor legislative în vigoare pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2, UMF «Iuliu Hațieganu» va lua mai multe măsuri. Pentru a se putea asigura distanțarea fizică necesară, de 2 metri, în timpul concursului, acesta se va desfășura în peste 30 de săli, din mai multe locații din Cluj-Napoca: amfiteatrele UMF «Iuliu Hațieganu», amfiteatre ale Universității Babeș-Bolyai, amfiteatre ale Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Sala Polivalentă BT Arena, Sala Sporturilor «Horia Demian», sălile de conferințe de la Grand Hotel Italia și Grand Hotel Napoca. Pentru siguranța cadrelor didactice și a candidaților, sălile de examen vor fi curățate și dezinfectate cu biocide autorizate și se vor aerisi cu cel puțin 30 de minute înainte. Nu vor fi folosite aparatele de aer condiționat, având în vedere riscul de posibilă diseminare a infecției cu SARS-CoV-2. Aerisirea sălilor de concurs se va repeta la interval de o oră. S-au creat circuite de deplasare a candidaților la accesul și la ieșirea din sălile de examen, cu păstrarea distanței, asigurându-se o suprafață minimă de 4 mp pentru fiecare candidat. Supraveghetorii vor avea la dispoziție apă, măști FFP2 și dezinfectanți, iar la intrarea în săli, atât acestora, cât și candidaților li se va măsura temperatura cu ajutorul unor termometre non-contact” – a anunțat, vineri, universitatea clujeană.

Rectorul UMF Cluj, prof. dr Anca Dana Buzoianu, a declarat că „universitatea, printr-un efort colectiv, va acționa preventiv și cu responsabilitate în scopul reducerii riscului epidemiologic de răspândire a infecției cu noul coronavirus, privind cu maximă seriozitate modalitatea de organizare a concursului național de rezidențiat”.

UMF „Iuliu Hațieganu” este centru de examinare în cadrul concursului de intrare în rezidențiat pe post și pe loc, organizat de Ministerul Sănătății.

Examenul scris va începe duminică, 15 noiembrie, la ora 10:00, va avea durata de 4 ore și se va susține în trei domenii: medicină, medicină dentară și farmacie. Candidații vor primi rezultatele pe loc, după încheierea examenului, corectarea grilelor realizându-se în mod electronic. Toți absolvenții care reușesc să treacă pragul de 60 la sută din punctajul maxim pe domeniu, pe țară, vor fi admiși.

Aproape 12.000 de candidați pe 7.061 locuri și posturi

Concursul național de rezidențiat se desfășoară, în fiecare an, în șase centre universitare din țară: Cluj-Napoca, București, Iași, Târgu Mureș, Craiova și Timișoara. Conform datelor anunțate de Ministerul Sănătății, anul acesta la concurs s-au înscris 11.948 de candidați (6.396 la medicină, 3.008 la medicină dentară și 2.544 la farmacie), care vor concura pe 7.061 locuri și posturi scoase pe pe cele 3 domenii de pregătire, astfel: 4.518 locuri și posturi pentru domeniul medicină, câte 1.219 locuri și posturi pentru medicină dentară și farmacie, 105 locuri pentru ministerele cu rețea sanitară proprie – MApN, Ministerul Justiției și MAI.

„În sesiunea 2020, cifra de școlarizare a fost suplimentată cu 961 de locuri pentru  acoperirea deficitului de personal în specialități cu număr de pacienți crescut, precum și pentru pregătirea de medici specialiști în anestezie și terapie intensivă, pneumologie, medicină de urgență, radiologie-imagistică medicală, epidemiologie, medicină de laborator, microbiologie, igienă în contextul pandemiei de SARS-CoV-2. Totodată, în 2020 s-a avut în vedere  asigurarea cu specialiști pentru programele naționale de oncologie și depistarea afecțiunilor oncologice, acordarea asistenței medicale pentru copii, precum și necesitatea formării unui număr sporit de specialiști care să trateze bolile cardiovasculare și ale aparatului circulator, respectiv pentru asigurarea transplantului de organe” – precizează Ministerul Sănătății.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut