Ultimele zile de înscriere gratuită în Programul „înCerc” de prevenție diabet la copii

Lansat în urmă cu 6 ani în România, Programul „înCerc” de prevenție a diabetului zaharat de tip 2 (DZ2) și a bolilor civilizației la copii, implementat de Asociația Medicover, le-a oferit participanților – aproape 3.700 de elevi de 10-12 ani din Cluj-Napoca și peste 4.500 de elevi de aceeași vârstă din Ploiești – suport activ pentru conștientizarea și prevenția riscului de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 (DZ2) și îmbunătățirea stilului de viață, prin cele două componente: o nutriție adecvată și activitate fizică susținută.

„Rezultatele au fost de-a dreptul impresionante, în pofida provocărilor aduse de pandemia Covid-19: peste 70% dintre participanți au înregistrat scăderi ale indicelui de masă corporală, și-au îmbunătățit masa musculară și au pierdut din țesutul adipos în exces. Reușitele copiilor absolvenți «înCerc», așa-numiții Învingători, au determinat echipa de implementare să extindă programul și la categoria de vârstă 8-14 ani, ca o continuitate în sprijinirea motivației «înCerc» la nivelul județelor în care se desfășoară, Prahova și Cluj. Astfel – anunță inițiatorii programului -, familiile interesate pot lua legătura cu coordonatorii locali pentru înscrierea gratuită în programul realizat 100% prin eforturile și bugetul Asociației Medicover”.

Dacă segmentul de beneficiari vizat inițial era format din elevi cu vârste între 10 și 12 ani (înscriși în clasa a V-a), acesta a devenit mai cuprinzător. Până la finalul lunii februarie 2023, în programul „înCerc” se pot înscrie și copii cu vârste între 8 și 14 ani, alături de familiile lor. În spatele acestei decizii  – spun coordonatorii programului – „stă o dorință puternică: formarea micuților ce vor deveni adulții sănătoși de mâine, sprijiniți de întregul mediu familial, în cadrul căruia vor fi adoptate și promovate obiceiuri alimentare benefice, cu sprijinul specialiștilor «înCerc»”.

La fel ca până acum, în prima fază a programului, în baza unui acord de la părinți/ tutore, elevilor le va fi evaluată starea de sănătate. În faza a doua a programului, cea de consiliere personalizată, copiii la risc de a dezvolta DZ2 vor primi sfaturi aplicate în cadrul a șase sesiuni de consiliere alături de specialiști în medicină generală, nutriție, activitate fizică și psihologie. Aceste întâlniri se vor derula pe parcursul a 12 luni, „special pentru a le permite familiilor să integreze armonios recomandările specialiștilor în viața lor de zi cu zi”.

„Diabetul și obezitatea merg mână-n mână. Odată apărută, obezitatea nu poate fi controlată, istoria ei naturală fiind una de creștere de la un an la altul. În România, realitatea reflectă acest lucru: copiii supraponderali sau obezi de azi ar putea fi adulți supraponderali sau obezi de mâine. Recunoscând acest risc, autoritățile din țara noastră au adoptat, în noiembrie 2020, legea prevenției diabetului, o bornă importantă în implementarea unui program național de prevenție și diagnosticare precoce a diabetului zaharat, inițiativă pe care Consiliul Științific al Programului «înCerc» o susține încă din 2017” – precizează Asociația Medicover.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut