„Uite barza!”: Începe numărătoarea berzelor albe

Societatea Ornitologică Română (SOR) reia, pentru al șaselea an consecutiv, numărătoarea berzelor albe cu ajutorul aplicației „Uite barza!”.

Aplicația, disponibilă atât pentru iOS, cât și pentru Android, poate fi descărcată de oricine are un smartphone. Excepție fac dispozitivele care nu au acces la serviciile Google, cum ar fi Huawei.

La recensământul berzelor albe pot participa, în perioada 10 iunie – 10 iulie, toți cei care au un smartphone și au instalată aplicația. În momentul în care utilizatorul ajunge aproape de un cuib de barză, trebuie să pornească GPS-ul telefonului și aplicația. După înregistrarea locației, trebuie completate câteva informații: număr de păsări prezente la cuib, pe ce fel de construcție se află cuibul, numărul puilor din cuib și dacă acesta este sau nu în pericol.

„Barza albă este o specie protejată, iar primul pas pentru a o ajuta este să știm câte perechi cuibăresc în România și care este numărul puilor. «Uite barza!» este prima aplicație de citizen science gratuită din România, creată de SOR, în 2017, pentru recenzarea acestor păsări. Datele sunt colectate cu ajutorul tuturor oamenilor care doresc să se implice în acest proiect. Aplicația ne ajută să facem inventarul cuiburilor de berze, dar și a numărului puilor, iar apoi să folosim datele pentru conservarea populației de berze albe din România și pentru crearea hărților de distribuție în proiecte de tip Atlas”, declară coordonatorul proiectului derulat de SOR, Valentin Marin.

Anul acesta, SOR a demarat și primul proiect de supraveghere video a unui cuib de berze albe înregistrat în aplicația Uite barza!. Împreună cu Enel România, specialiștii SOR au instalat o cameră de supraveghere prin intermediul căreia oricine poate urmări, în direct, pe https://bit.ly/UiteBarzaLIVE, o pereche de berze din județul Giurgiu.

***

Potrivit recensămintelor SOR din ultimii patru ani, cuibul de barză situat la cea mai mare altitudine, 1.116 metri, se află în comuna Beliș, județul Cluj. Cuibul a fost semnalat de noi pentru prima oară în 2017, la sfârșitul lunii mai. Pentru localnici, dar și pentru ornitologi, faptul că o pereche de berze și-au făcut cuib la o asemenea altitudine a fost considerat unul de excepție.

Când nimeni nu credea, în 2018, în aprilie, berzele s-au întors „acasă”. Au avut patru pui, dintre care doar trei au rămas în viață, iar toamna au plecat, cu părinții lor, în „țările calde”. În 2019, tot în aprilie, 0berzele s-au întors iarăși la Beliș. În toamnă au plecat din sat șase berze, adulții și patru pui. În 2020 s-a întâmplat la fel: berzele au venit în aceeași lună, iar la sfârșitul lui iulie au plecat împreună cu încă patru berze cu „buletin de Beliș”. Au revenit și în 2021, tot în aprilie. Au avut patru pui, însă doar doi au supraviețuit. Spre bucuria tuturor, s-au întors și anul acesta.

În fiecare an (inclusiv anul acesta), în perioada imediat de după întoarcerea la Beliș, au existat tentative de preluare a cuibului de către altă (sau alte?) pereche (perechi?) de berze. Mai apoi, deși deasupra satului au fost zărite zburând, de nenumărate ori, și alte berze, nimeni nu a semnalat, până în prezent, vreun alt cuib în sat sau în comună.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut