„UDMR joacă politic în așa fel încât să rămână la guvernare, orice culoare politică ar avea ea”

Discuțiile pe marginea schimbării premierului prin rotație continuă, în ultimele zile fiind adusă în atenție poziția și strategia UDMR în această ecuație a rotativei.

Astfel, în opinia unor reprezentanți ai opoziției clujene, UDMR joacă politic în așa fel încât să rămână la guvernae mereu, prin urmare nu se pune problema retragerii din coaliție. S-ar putea însă ca, la nivelul celor două mari partide aflate la putere – PSD și PNL- să se facă anumite calcule în ce privește UDMR, atrag atenția aceștia.

„Nu se pune problema ca UDMR să își dorească ieșirea de la guvernare în momentul rotativei. Așa cum a demonstrat de fiecare dată, din 1996 încoace, UDMR joacă politic în așa fel încât să rămână la guvernare, orice culoare politică ar avea ea.

Cred, mai degrabă, ca PSD-PNL ar dori UDMR-ul înlăturat din coaliție. Și asta, din motive ce țin de accesul la banii din PNDL / Anghel Saligni (gestionați prin Ministerul Dezvoltării, aflat în portofoliul UDMR în prezent), dar și dintr-o logică electorală (UDMR ar putea costa coaliția voturi importante, din cauza poziției fățișe pro Orban manifestate în ultima perioadă)”, a declarat deputatul USR de Cluj, Viorel Băltărețu.

La rândul său, senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, crede că poziția UDMR în această rotativă depinde de PSD și PNL.

„Depinde (n.red- poziția UDMR) foarte mult de PSD și PNL, în ce măsură mai au nevoie de ei sau nu, e foarte dificil de anticipat. Este foarte posibil să li se dea mai puține portofolii. Cred că toate opțiunile sunt deschise. Să se renunțe la ei, să primească mai puține portofolii și/sau mai neimportante sau să se păstreze un status quo”, a spus și senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei.

Zilele trecute, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că formaţiunea sa nu este parte şi nici nu va fi afectată de rotativa la guvernare şi că înţelegerea respectivă nu se referă la portofoliile deţinute sau conduse de UDMR.

„E o înţelegere încheiată în 2021 şi această chestiune a rotativei se referă la PSD şi PNL. Nimeni nu contestă această înţelegere, nimeni nu a spus că trebuie schimbată această înţelegere. Deci, din punctul nostru de vedere, se va întâmpla şi dacă se întâmplă, aşa cum scrie în protocol, se face în câteva zile fără niciun mare tam-tam. Eu înţeleg interesul presei pentru această chestiune, fiindcă nu s-a mai făcut România aşa ceva şi e o chestiune interesantă, dar vă spun că în coaliţie nimeni nu a contestat, nimeni nu a pus sub semnul întrebării acea înţelegere şi nici nu cred că se va întâmpla acest lucru (…) Înţelegerea nu se referă la portofoliile deţinute sau conduse de UDMR, nici nu se referă la UDMR, deci n-are treabă UDMR-ul decât să spunem că este o înţelegere care trebuie respectată”, a declarat presei Kelemen Hunor.

Liderul Uniunii a precizat că nu este împotriva acestei rotative, chiar dacă membrii noului Guvern vor trebui să treacă de votul Parlamentului şi să depună jurământul.

Amca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut