Ucraina va ajuta Europa să „reziste presiunii energetice” a Moscovei

Ucraina se pregăteşte să-şi majoreze exporturile de energie electrică către Uniunea Europeană pentru a ajuta Europa să „reziste presiunii energetice” a Moscovei, a declarat miercuri preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, citat de AFP.

„Vom creşte exporturile noastre de energie electrică către consumatorii din Uniunea Europeană”, a declarat Volodimir Zelensky în discursul său zilnic.

Aceste declaraţii au fost făcute la o zi după un acord al ţărilor membre ale Uniunii Europene de a reduce în mod coordonat consumul de gaze şi de a ajuta astfel Germania după o scădere drastică a livrărilor ruse.

Kievul şi europenii acuză Moscova ca foloseşte gazul ca armă economică şi politică.

„În pofida războiului, am asigurat integrarea în timp record a reţelelor ucrainene în sistemul european”, a subliniat preşedintele ucrainean.

„Exporturile noastre ne permit nu numai să ne majorăm veniturile în valută, dar şi să-i ajutăm pe partenerii noştri să reziste presiunii energetice ruse. Vom face treptat din Ucraina o ţară garant al securităţii energetice a Europei”, a continuat el.

Pe de altă parte, Volodimir Zelenski a comentat distrugerea parţială a podului Antonovski din regiunea de sud Herson, ocupată de ruşi şi pe care armata de la Kiev încearcă să o elibereze.

„Toate podurile vor fi, desigur, reconstruite, dar de către noi”, a declarat el, explicând că acest pod strategic pentru aprovizionarea armatei ruse a fost vizat pentru „a face ţăndări” planurile inamicului.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut