UBB – singura universitate din România inclusă în clasamentul Shanghai

Universitatea Babeș-Bolyai este singura universitate din țară inclusă în prestigiosul clasament Shanghai (Academic Ranking of Word Universities/ARWU), dat publicității duminică, 15 august 2021. În acest clasament UBB ocupă poziția 800-900 la nivel internațional.

„Clasamentul Shanghai (ARWU) este primul, cel mai cunoscut și cel mai pretențios clasament/ ranking internațional al universităților. Mizând mai ales pe indicatori absoluți, în acest clasament/ ranking se intră numai dacă chiar contezi și ai un rol important în lumea academică internațională, altfel spus te vezi și ai impact global, dincolo de o eficiență internă inerentă. Prin prezența UBB în ARWU, România are o universitate în top 1000 internațional și se vede astfel în liga mare a universităților. În plus, tinerii români pot rămâne în țară, pentru a studia la o universitate din liga marilor universități ale lumii. Pentru noi, această prezență constantă în ARWU în ultimii ani este cu atât mai semnificativă, cu cât clasamentul se bazează doar pe publicații din componenta de științe și (parțial, prin articole) de științe sociale, exprimate în articole indexate Web of Science. Asta, în timp ce UBB are șapte facultăți și 28% din personalul academic în domeniul artelor/ științelor umaniste – iar domeniul arts & humanities nu se consideră în acest clasament -, iar alte opt facultăți de științele sociale (având 42% din personalul academic) nu publică, ca practică curentă, articole, ci (și) cărți care, din nou, nu sunt reliefate în acest clasament/ ranking. Așadar, reușim această performanță, doar cu 30% din personalul academic al UBB care se regăsește în cele șapte facultăți de știință-inginerie, la care se adaugă unele publicații din zona științelor sociale în forma articolelor indexate Web of Science”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

În ciuda rezultatului bun pentru UBB, rectorul Daniel David se declară îngrijorat de faptul că UBB este tot singura din țară, „deoarece acest clasament arată capacitatea universităților de a genera cunoaștere competitivă internațional, iar faptul că România are doar o universitate aici nu este bine pentru mărimea țării și pentru forța țării în competitivitatea globalizată (ex. Ungaria are 4, Polonia 10, etc.)”. În plus – spune prof. dr. Daniel David -, „deși noi creștem anual în termeni absoluți, alții, din afara țării, cresc mai mult și mai repede ca noi – prin mecanisme legislative și de suport financiar stimulative – , ceea ce face ca relativ să pierdem în clasament”.

„Știu că există mai multe universități românești cu potențial apropiat de UBB și sper ca noul program început de ministerul de specialitate, de a susține cercetarea în universități, dacă va fi continuat măcar pe 5 ani și va avea un buget anual adecvat, va aduce mai multe universități românești în această liga de prestigiu, contribuind astfel la competitivitatea țării și la bunăstarea oamenilor” – declară rectorul UBB.

***

În lume există aproximativ 30.000 de universități, dintre care în jur de 2000 au trecut pragul academic minimal pentru a fi analizate în ARWU, iar 1000 dintre acestea, reprezentând aproximativ primele 3% dintre universitățile lumii, au atins nivelul unei vizibilități și al unui impact internațional de prestigiu pentru a fi incluse în clasamentul/rankingul Shanghai (ARWU) – precizează UBB,

Clasamentul Shanghai (ARWU) se bazează pe indicatori educaționali (ex. absolvenți cu premiul Nobel), de cercetare (ex. publicații în Nature/ Science și/ sau indexate Web of Science – Science și Social Science Index) și  de calitate  a resursei academice (ex. premii Nobel, Highly Cited Researcher).

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut