UBB – prima poziție în țară în clasamentul internațional Webometrics

UBB ocupă și în acest an prima poziție în țară și poziția 834 la nivel internațional între cele peste 11.900 de universități (din aproximativ 30.000 analizate) incluse în rankingul internațional al universităților Webometrics.

Potrivit declarației rectorului prof. univ. dr. Daniel David, performanța era una predictibilă, având în vedere că UBB, ca universitate cu performanță academică și prezență puternică în spațiul public (inclusiv online), ocupă prima poziția din țară în Webometrics de mai mulți ani.

„Țin să punctez că performanța la Top cited researchers în acest ranking este congruentă cu o altă analiză recentă (decembrie 2020), care arată că UBB este o universitate clujeană/ românească care joacă global, având membri care, prin activitatea științifică creativ/ inovativă, au un impact determinant în știința internațională la nivel global, stabilind paradigme în domeniu. Astfel, aproximativ 11/12 colegi sunt între cei mai citați 2% oameni de știință ai lumii în sistemul Scopus în toate domeniile (unii în întreaga carieră, alții în anul 2019). De asemenea, aproximativ 12/13 colegi sunt între cei mai citați 2% oameni de știință ai lumii în sistemul Scopus în domeniile lor de specializare (unii în întreaga carieră, alții în anul 2019). Aceste lucruri sunt cu atât mai spectaculoase cu cât universitățile românești nu beneficiază (încă) de susținere prin finanțare de bază pentru activitatea de cercetare științifică. Mă bucur să fac parte din această comunitate academică și sunt onorat să o servesc ca rector”, declară prof. univ. dr. Daniel David.

Clasamentul Webometrics are trei criterii academice măsurate riguros: impactul academic online, măsurat prin conectările altor instituții la prezența academică online a universității (50% – Visibility/Impact); citările contribuțiilor științifice ale membrilor comunității în sistemul GoogleScholar (10% – Top cited researchers) și excelența academică prin cele mai citate 10% dintre lucrările indexate Scopus, în 26 de domenii ale științei (40% – Top cited papers).

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut