UBB, în alianța europeană EUTOPIA

Ceremonia de aderare a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca la alianța europeană EUTOPIA – o alianță formată din universități europene de prestigiu, al cărei obiectiv ambițios este acela de a redefini direcțiile de viitor ale educației universitare europene, membrii ei colaborând la crearea unui model academic european nou, inovativ, care să reflecte principiile Europei unite și deschise, manifestând respect față de cetățenii ei și față de mediul înconjurător – a avut loc marți, 23 noiembrie 2021, la Barcelona.

EUTOPIA, care a luat naștere în anul 2019, fiind unul dintre cele 17 proiecte câștigătoare ale competiției Inițiativa Universităților Europene lansate de Comisia Europeană pentru a forma un spațiu inovativ al educației superioare europene – este alianța care oferă cadrelor didactice, cercetătorilor și studenților oportunități comune de educație, programe de cercetare și dezvoltare comune, țintind să formeze absolvenți performanți, promovând internaționalizarea, diversitatea și incluziunea, aplecându-se asupra provocărilor globale și locale. Comunitatea academică EUTOPIA întrunește mai mult de 242.000 de studenți, peste 40.000 de cadre și cercetători, peste 40.000 de personal administrativ și mai mult de 900 de grupe de cercetare, fiind una dintre cele mai mari, complexe și puternice alianțe europene.

„Ca universitate globală, prin performanță, mărime și tradiție UBB este un inovator în spațiul academic național și internațional. În acest sens, UBB este angajată deja în programe educaționale internaționale cu diplome duble/ multiple, cercetare în consorții internaționale de top, relații inovative cu societatea (cu actori naționali și internaționali) și în acțiuni de politică a științei la nivel internațional (ex. prin organizații de referință, cum este GUILD etc.). Noul statut de membru al Alianței Universităților Europene EUTOPIA consolidează însă rolul UBB și misiunea noastră de a contribui la redefinirea spațiului universitar european, în plus față de mecanismele deja angajate de UBB. M-a bucurat invitația EUTOPIA și am acceptat-o cu plăcere, UBB având invitații similare de la mai multe alianțe europene, forța membrilor alianței EUTOPIA și viziunea/ strategia/ programele asumate convingându-ne însă că vrem să fim parte a acestei alianțe și că putem să aducem aici și o plusvaloare academică importantă” – declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut