UBB, din nou în clasamentul internațional QS al universităților

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este prezentă din nou în clasamentele internaționale reprezentative ale instituțiilor de învățământ superior.

Conform datelor publicate miercuri, 10 iunie 2020, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea din București sunt singurele universități românești de anvergură inernațională, care reprezintă România în clasamentul internațional QS al universităților. Clasamentul utilizează atât indicatori educaționali, cât și indicatori de cercetare și de internaționalizare.

Potrivit reprezentanților universității clujene, UBB se află în intervalul 800-1000 al universităților incluse în clasamentul QS, alături de Universitatea din București. În plus, în sistemul QS STAR, UBB este distinsă cu 4 stele, care corespund statutului de universitate internațională de excelență. Astfel, UBB se prezintă astăzi ca o universitate cu profil internațional, „demonstrând excelență în predare și cercetare, cu un mediu academic stimulativ, care asigură oportunități excelente de studiu și de integrare a absolvenților pe piața muncii, contribuind prin inovare avansată la o societate bazată pe cunoaștere, care asigură o calitate crescută a vieții oamenilor”.

Clasamentul anterior QS al universităților (QS World University Ranking 2019) includea patru instituții de învățământ superior din România, numărul lor reducându-se acum la două.

În condițiile în care, la nivel internațional, există aproximativ 26.000 de universități, rezultatul din acest an poziționează UBB în primele 3% universități ale lumii.

„Prezența și poziționarea universităților românești în rankingurile internaționale depind de eforturile și realizările proprii, dar sunt condiționate major, în mod categoric, și de politicile naționale în domeniu, și mă refer mai ales la susținerea adecvată a finanțării și la existența unei legislații competitive, care să ne permită să ne dezvoltăm în ritmul universităților internaționale. UBB și-a asumat ca obiectiv strategic statutul de universitate de tip world-class, iar eforturile noastre sunt direcționate puternic spre atingerea acestui obiectiv, însă toate aceste eforturi pot fi amplificate sau distruse de politicile naționale în domeniul educației și cercetării. Până acum nu prea ne-au ajutat, dimpotrivă, dar să vedem de acum încolo”, declară rectorul Universității Babeș-Bolyai, prof. univ. dr. Daniel David.

M. T.

Articole din aceeasi categorie