UBB: Dezvoltări de anvergură internațională în neuroștiințe cognitive

Universitatea Babeș-Bolyai anunță că va implementa, în perioada 2021-2023, proiectul „Infrastructură pentru Spectroscopie și Imagistică de Rezonanță Magnetică la Câmpuri Înalte – INSPIRE”, prin care se va dezvolta o infrastructură de cercetare de anvergură internațională, ca parteneriat între Centrul Național de Rezonanță Magnetică (Facultatea de Fizică a UBB) și Platforma Skyra (International Institute for the Advanced Study of Psychotherapy and Applied Mental Health – Departamentul de Psihologie Clinică și Psihoterapie al UBB). Proiectul, ), în valoare de 92.442.303,53 lei, este coordonat de profesorul Simion Simon, reunind un grup interdisciplinar complex de fizicieni, psihologi, biologi, medici, biochimiști și ingineri.

„UBB, prin Platforma Skyra, are deja o dotare competitivă în neuroștiintele cognitive clinice (IRM clinic de 3 Tesla), inclusă în rețele internaționale (MERIL), de care au beneficiat până acum peste 1.000 de pacienți și sute de participanți în diverse studii. Similar, Centrul de Rezonanța Magnetică are dotări de top (spectrometre RMN de 9.4 și 14,1 Tesla, respectiv IRM preclinic de 7 Tesla), cu implicații preclinice în zona fizicii medicale. Bazele acestei infrastructuri strategice au fost puse la UBB începând cu anul 2010, prin proiectul RICI (Rețea Integrată de Cercetări Interdisciplinare), la acea dată cel mai mare proiect academic al UBB. Proiectul INSPIRE construiește pe aceste baze realizate în domeniul imagisticii de rezonanță magnetică (IRM) în cadrul proiectului RICI, transformând decisiv noua Școală științifică/ academică de sănătate din UBB în actorul principal la nivel național și unul din liderii internaționali în aceste domenii” – precizează reprezentanții universității.

Potrivit acestora, Școala academică/ de știință de sănătate din UBB va primi o clădire nouă – clădirea „BrainQ” -, cu dotări clinice (IRM 7 Tesla) și preclinice (IRM 11,6 Tesla) avansate. La nivel național, „prin colaborarea deja discutată cu Academia Română” (Centrul Național pentru Cercetarea Creierului și Institutul de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru”), UBB va pune bazele unui demers în neuroștiințe cognitive, o rețea de unități academice și din mediul social (inclusiv clinici și companii medicale) dedicate acestui domeniu, în particular, și studiului creierului, în general. La nivel internațional, INSPIRE „va acoperi un gol pe harta dotărilor cu infrastructură pentru spectroscopie și imagistică de rezonanță magnetică la câmpuri înalte, cu implicații teoretico-aplicative clinice și preclinice majore”.

„INSPIRE este cel mai mare proiect academic al UBB – și prin asta al orașului Cluj-Napoca – și sperăm să-l implementăm la un nivel performant. (…) Implementarea cu succes a proiectului transformă UBB, Cluj-Napoca și România în unul din liderii internaționali în domeniu, cu avantaje competitive în știință, tehnologie, economie și bunăstarea oamenilor. Mai specific, în UBB, proiectul stabilizează noua Școală academică/ științifică de sănătate din UFBB și confirmă eficiența abordării STEM+, urmând a fi integrat cu noua specializare inteligentă propusă pentru oraș de UBB în parteneriat cu primăria, și anume InfoBioNano4Health”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut