UBB, acceptată ca membru European Institute of Innovation & Technology

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a fost acceptată ca membru al European Institute of Innovation & Technology (EIT), fiind singura universitate din România care are acest statut în EIT DIGITAL.

„UBB are cea mai mare facultate de informatică din România și una din cele mai competitive din țară. UBB a început de mai multă vreme să-și concentreze un ecosistem de IT, capitalizând avantajele competitive pe care le are, la nivel național și internațional, în: Inteligența artificială/AI (ex. generând, ca școală, cei mai mulți doctori în AI din România și dezvoltând servicii inovative, inclusiv prin machine learning, pentru actori majori, precum Banca Transilvania, spitale județene etc.); Big data/ data mining/ high performance computing (ex. în parteneriat cu Bosch și SAS – pe baza celui mai puternic supercomputer din universitățile românești prin prisma capacității de calcul simultan); Realitate virtuală (ex. dezvoltând tehnologii dedicate sănătății mintale și primul Centru din țară în parteneriat cu compania americană EON Reality); Roboterapie (ex. dezvoltând, prin proiecte europene, primii roboți psihoterapeutiți autonomi pentru anumite tulburări psihice); Digitalizare strategică (ex. în parteneriat cu Microsoft) și cybersecurity; Tehnologie blockchain (ex. demers pregătit în colaborare cu Blockchain Academy din SUA). Acceptarea UBB în EIT Digital confirmă maturizarea și forța ecosistemului UBB în tehnologia informației (IT) și deschide noi oportunități de colaborare în proiecte internaționale de frontieră în inovarea digitală și în educație (inclusiv doctorat industrial) cu ceilalți parteneri și membri ai EIT, în plus, devenind acum și o voce în politicile publice în domeniu la nivel european. Toate aceste avantaje competitive vor sta și la baza specializării inteligente pe care UBB a propus-o, împreună cu Primăria, pentru oraș/ regiune, și anume InfoBioNano4Health (proiect situat pe prima poziție în analiza scrisorilor de intenție la ADR-NV)” – declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

European Institute of Innovation & Technology este un organism al Uniunii Europene creat în 2008 pentru a sprijini activitatea de inovare a UE. EIT este parte a programului cadru al Uniunii Europene pentru Cercetare și Inovare (Horizon Europe), iar EIT Digital este o componentă a EIT axată pe digitalizare, inovare și sprijinirea antreprenoriatului în vederea întăririi poziției UE în lumea digitală.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut