U-BT Cluj începe, astăzi, aventura din sferturile Basketball Champions League

U-Banca Transilvania a scris deja istorie pentru baschetul românesc prin calificarea între primele opt echipe ale Europei, până în prezent doar 11 țări putându-se lăuda cu această performanță. Și visul frumos poate continua, prin eliminarea germanilor de la Ludwigsberg, fapt care ar duce la intrarea clujenilor în semifinalele Baschet Champions League, elita adevărată a baschetului european. Și prima încercare va avea loc astăzi, de la ora 19.00, în Sala Polivalentă din Cluj, unde 10.000 de spectatori sunt așteptați să-i împingă de la spate pe baschetbaliștii Universității, în prima manșă a sferturilor de finală ale BCL.

Sunt toate premisele pentru un adevărat spectacol în BT Arena: sold-out la bilete și determinarea sportivilor antrenați de Mihai Silvășan pentru a face meciul carierei lor împotriva echipei MHP Riese Ludwigsburg, una dintre cele mai agresive participante în ediția din acest an a Basketball Champions League.

”Jucăm în sferturile de finală ale Basketball Champions League, un moment foarte important pentru clubul nostru, pentru baschetul românesc, pentru suporterii noștrii.Ne bucurăm de acest moment, ne bucurăm că am ajuns până aici, însă toată concentrarea și atenția noastră sunt la meciul de mâine (azi, n.red). Ne concentrăm să facem un meci bun, nu vrem să ne gândim la calificare sau la faptul că o să jucăm cu o sală plină, nu. Vrem  să fim concentrați posesie după posesie pentru a juca un baschet de calitate. Cred eu că avem șansele noastre de calificare, însă nimeni în afară de noi nu ne va obține calificarea. Oamenii din tribună ne pot ajuta, însă nu ne pot obține calificarea. Entuziasmul nostru ne poate ajuta, însă nici acesta nu ne poate obține calificarea. Singurul lucru care ne va califica este un baschet de calitate pe care noi trebuie să-l jucăm, posesie după posesie atât în atac, cât și în apărare.

Jucăm cu o echipă extrem de competitivă, probabil cea mai agresivă echipă din Basketball Champions League, folosesc o rotație foarte lungă și au în componență jucători puternici, atletici, care pun foarte mare presiune mai ales pe partea de apărare. Știm ce joacă, i-am analizat, sperăm că la ora meciului să putem să contracarăm armele lor și să folosim cât mai bine avantajele și atuurile noastre.

Știm că va fi o sală plină, dar asta nu ne obligă la un rezultat bun. Singurul lucru care ne obligă, dacă pot să spun așa, este ambiția noastră de a fi buni. Am arătat lucrul acesta de nenumărate ori în această competiție, în acest sezon. La cele mai multe meciuri am fost văzuți cu șansa a doua, probabil și acum în acest sfert de finală cu echipa din Germania suntem considerați la fel. Nu ne deranjează acest lucru. Nu ne obligă să câștigăm acest meci faptul că va fi sala plină, însă ne dorim să aducem bucurie suporterilor care vin la acest meci, și, de ce nu, să ne bucurăm împreună la finalul meciului. Repet, însă, noi trebuie să ne concentrăm strict la jocul nostru, nu putem fi distrași de absolut nimic altceva.

Da, e un moment important pentru baschetul clujean, pentru clubul nostru, faptul că am reușit să creăm o așa emulație încât să fie sold-out după doar nici două zile de la punerea în vânzare a biletelor. Asta cred că spune multe despre performanțele noastre din acest an. Ne bucurăm pentru acest lucru, și nu vrem să ne oprim aici”, a declarat antrenorul U-Banca Transilvania, Mihai Silvășan, la conferința de presă de dinaintea partidei.

”Cu siguranță va fi un meci mare pentru noi, pentru jucători, pentru club. E o echipă excelentă din punct de vedere fizic, care practică un baschet atipic. Va fi greu, dar cred că, așa cum am demonstrat în acest sezon, avem și noi calitatea noastră, și spun că dacă vom arăta energia și agresivitatea de până acum, consider că avem șanse de a câștiga acest meci.

E o echipă cu jucători extrem de agresivi, dar cred că dacă ne facem jocul, așa cum am făcut-o de-a lungul sezonului, va fi mai ușor să jucăm împotriva lor. Cu siguranță că avem un avantaj în fața lor în privința gabaritului, dar au și ei atuurile lor. Va fi un meci uriaș pentru noi, un adevărat meci al carierei pentru mulți dintre noi. Suntem entuziasmați, desigur, dar, o spun din nou, trebuie să rămânem concentrați la joc, fanii ne vor ajuta cu siguranță, dar noi trebuie să decidem totul acolo jos, pe terenul de joc.

Va fi o experiență minunată să jucăm cu 10.000 de spectatori în tribune, ne vor împinge de la spate, dar meciul are 40 de minute, și sper să avem un start bun. În meciuri importante precum acesta, dacă joci pe teren propriu, publicul pune mereu o presiune pe jucători”, a spus și Andrija Stipanović, la conferința de presă menționată.

Riesen Ludwigsburg a ajuns în semifinalele Ligii în sezonul 2017/2018, unde a terminat pe locul patru, și a cucerit titlul de vicecampioană a Germaniei în sezonul 2019/2020. În acest sezon din Bundesliga, Ludwisburg se află pe trei.

Sferturile de finală ale Ligii Campionilor la baschet masculin se vor desfășura în sistemul cel mai bun din trei meciuri. Prima partidă se va desfășura pe 5 la Cluj, următoarea în Germania pe 12 aprilie, iar meciul decisiv, dacă va fi cazul, va avea loc pe 19 sau 20 aprilie, la BT Arena din Cluj.

Dacă va trece de gruparea germană, campioana României va întâlni în semifinalele competiției învingătoarea sfertului de finală „spaniol” BAXI Manresa – Unicaja Malaga. Celelalte meciuri din sferturile de finală ale Ligii Campionilor sunt: Lenovo Tenerife – Tofas, și Hapoel Holon – Strasbourg.

Final four-ul Champions League va avea loc la Bilbao, în Spania, în perioada 6-8 mai.

Sandu Mureșan

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut