U Banca Transilvania, la un pas de Final Four în Basketball Champions League

U Banca Transilvania joacă miercuri seara, de la ora 21.00, pentru obținerea unui loc între primele patru echipe de baschet ale Europei.

Victorioși acum o săptămână în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, scor 76-73, în fața germanilor de la MHP RIESEN Ludwigsburg și în prezența unei asistențe incredibile de 10.000 de spectatori, baschetbaliștii antrenați de Mihai Silvășan vor disputa a doua manșă a sferturilor de finală ale Basketball Champions League cu calificarea în semifinale pe masă. Accesul în ultima fază a BCL va fi asigurat în cazul unui nou succes pe terenul germanilor, în caz contrar, partida decisivă urmând a se desfășura peste o săptămână din nou la Cluj-Napoca.

Parcursul clujenilor din acest an din Liga Campionilor ne îndreptățește să sperăm la o nouă calificare istorică pentru baschetul românesc, mai ales ținând cont de faptul că din cele șase partide disputate în deplasare, U BT a pierdut doar cu Holon, din Israel, scor 68-78, în ultimele patru meciuri ”afară” având victorii pe linie.

U BT Cluj Napoca a avut un sezon de-a dreptul spectaculos în Basketball Champions League. Clujenii au disputat până acum 15 partide și au câștigat nu mai puțin de 13 dintre ele, printre ”victime” numărându-se nume mari din baschetul european Unicaja Malaga, Brindisi, Darussafaka, Hapoel Holon sau, acum o săptămână, Ludwigsburg.

Și din punct de vedere statistic, clujenii stau excelent. Astfel, jucătorii de la U BT au înregistrat o medie de 27,8 recuperări defensive pe meci în playoff-urile BCL din acest sezon, mai mult decât orice altă echipă prezentă în competiție în acest an, iar una din vedetele echipei, Stefan Bircevic, are un scor de peste 10 puncte înscrise în fiecare dintre ultimele sale patru meciuri din Basket Champions League, dar și o medie de cel puțin trei aruncări reușite de trei puncte pe meci.

De cealaltă parte, Ludwigsburg a pierdut ultimul meci disputat pe teren propriu în BCL, 68-71, cu cei de la Holon, dar în acest sezon încă nu a pierdut două meciuri consecutive disputate acasă. În plus, germanii îi au în lot pe Justin Simon și pe Jonah Radebaugh, jucători emblematici și care au înscris cel mai mult pentru echipa lor în jocurile din BCL, iar Simon a fost, de asemenea, cel mai bun recuperator al celor de la Ludwigsburg în opt dintre meciurile disputate în acest sezon european.

Cele două formații s-au mai întâlnit și în urmă cu aproape cinci ani în manșa a doua a turului secund preliminar din Champions League, iar cei de la Ludwigsburg au eliminat echipa clujeană după două victorii: 78-72, în Germania, și 88-77, la Cluj-Napoca.

Cristescu: ”Ne dorim cucerirea unui titlu european”

„Sincer, ne gândim de mult, nu numai la un astfel de parcurs european, ci și la cucerirea unui trofeu european, ne dorim foarte, foarte mult acest lucru. Recunoașterea internă o aveam de mult, vrem și pe plan internațional acum. Ar putea veni atunci când vom câștiga un trofeu. Așa că încercăm și am făcut toate eforturile de când suntem înființați, din 2006, chiar dacă am luat calea asta privată, una mai grea. Momentan suntem fericiți că am reușit să ajungem la acest nivel și foarte fericiți pentru că pentru prima oară am avut 10.000 de oameni în sală. Au stat oamenii și pe scări la meciul cu Ludwigsburg”, a declarat recent Mircea Cristescu, vicepreședintele clubului U BT Cluj și fondatorul acestuia, într-un interviu acordat pentru eurosport.ro.

În actuala ediție a Basketball Champions League, U BT Cluj a câștigat sume frumoase deja. Pentru intrarea în grupe, clujenii au încasat 40.000 de euro, iar pentru calificarea în sferturile de finală, în conturile clubului vor mai intra alți 50.000 de euro. Potul mare îl reprezintă suma de un milion de euro, pe care o va primi câștigătoarea Champions League, în timp ce ocupanta locului secund se va alege cu 400.000 de euro. De asemenea, și restul participantelor în Final Four fi recompensate generos: 200.000 de euro locul trei, respectiv 140.000 de euro pentru ultima clasată.

”E prima dată în istoria clubului când câștigăm niște bani în cupele europene. Până acum era cheltuială și obțineai notorietate. În rest, Liga Națională nu are rost să discutăm că jucăm doar pentru un trofeu”, a mai declarat Cristescu sursei citate.

Dacă va reuși să se califice în semifinale, U BT Cluj va juca cu câștigătoarea confruntării dintre Manresa și Unicaja Malaga. Faza finală a competiției se va desfășura la Bilbao, în perioada 6-8 mai.

Sandu Mureșan

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut