Turism în plină dezvoltare, la Gherla

În 2019, municipiul Gherla s-a îmbogăţit cu un nou spaţiu de cazare – hotelul „Armenopolis” de pe strada Mihai Viteazul, care dispune de 20 locuri. Printre proiectele şi investiţiile planificate în domeniul turismului gherlean semnalăm şi amenajarea unei tiroliene pe dealul „Brădet”, modernizarea locului de agrement „Sărătura” şi realizarea unui nou ştrand.

Municipiul Gherla, unicul oraş al Transilvniei fondat în secolul al XVIII-lea după un plan prestabilit, dispune de numeroase atracţii turistice, iar în prezent urbea de pe Someş este căutată de mii de turişti, sosiţi din toate colţurile lumii, chiar şi din SUA sau Canada. Numai în 2019, în Gherla au ajuns peste 3.500 de turişti, iar obiectivele turistice din oraş au fost vizitate de 5.750 de persoane. În primele zece luni ale anului, în pensiunile şi hotelurile municipiului au fost cazaţi 6.034 de persoane, din ţară şi străinătate.

În 2019, în mass-media au apărut 80 de articole despre vechiul Armenopolis, printre care cele despre proiectul „Poveşti din Armenopolis”, iniţiat de Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Gherla (manager Monica Pătac), şi au fost colectate fotografii vechi, pentru editarea unei cărţi. Dacă tot am amintit de Centrul Turistic, să mai amintim colaborarea acestei instituţii cu Wilhelm Felber, deţinătorul a 4 agenţii de turism din Köln, membru director în Forul şi Departamentul de Turism din Germania, cu Christian Tour, Basilica Travel şi alte agenţii de turism.

Cele mai vizitate obiective turistice au fost Catedrala Armenească, Muzeul de Istorie, Sinagoga şi Biserica „Solomon”. Să nu uităm nici Cetatea „Martinuzzi”, care în prezent se află în încinta Penitenciarului, dar şi Memorialul Gherla, situat la marginea oraşului.

Evoluţia oraşului se suprapune în timp cu pătrunderea barocului în Transilvania, purtând din acest motiv pecetea acestui stil în mod pregnant. Oraşul, numit şi Armenopolis, a fost întemeiat de o parte a armenilor veniţi din Moldova sub conducerea episcopului Oxentus Verzelescus, cu acordul principelui Mihai Apafi. Chiar în centrul localităţii se găseşte Catedrala Armenească, edificată între anii 1748-1800, considerată una dintre cele mai mari biserici armeneşti din Europa.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie