Trei noi partide și-au făcut loc pe scena politică – ce șanse au ele

Trei partide noi au apărut, de puțin timp, pe scena politică românească, iar șansele lor să crească în ochii electoratului, dar mai ales în sondaje, sunt deja comentate de specialiști, având în vedere că peste doi ani vor avea loc patru rânduri de alegeri.

Forța Dreptei (al lui Ludovic Orban), Națiune Oameni Împreună (al Vioricăi Dăncilă) și Alianța pentru Patrie (al lui Liviu Dragnea), sunt cele mai noi formațiuni politice create în jurul nemulțumiților din PNL, respectiv PSD. Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj, le ia, pe rând, „la purecat”. Astfel, el amintește că partidul Forța Dreptei a fost înființat de Ludovic Orban, în urma eșecului său de la Congresul PNL de anul trecut, când șefia partidului a fost câștigată de Florin Cîțu.

„Este un partid care se înscrie în linia partidelor liberale disidente, pe care o cunoaștem, există o tradiție a disidenței liberale. Știm că în anii 90, în anii 2000 mișcarea liberală a fost extrem de fragmentată și de fiecare dată când au existat strategii diferite de alianțe, facțiuni din PNL au făcut mișcări laterale și au format partide, cu mai mult sau mai puțin succes. Era natural să se întâmple și în cazul lui Orban același lucru, mai ales pentru că la acel congres a fost tratat într-o manieră cel puțin necorespunzătoare, atât el, cât și susținătorii săi, care totuși se aflau până atunci în conducerea PNL și aveau un cuvânt de spus privind nu doar strategia partidului pe termen scurt, ci și filosofia de organizare a partidului. Apetitul domnului Cîțu și al multor lideri PNL de a face alianță cu Partidul Social Democrat vădește dorința de a avea acces la resursele puterii. Asta e o strategie pe termen scurt și mediu, adică pe un mandat, dar pe mai mult nu se poate întinde. Or domnul Orban pretindea că strategia sa este în concordanță cu viziunea PNL, care e un partid de dreapta liberală. Se situa în aceeași logică în care se situaseră anterior cei care au făcut Partidul Liberal Democrat, domnii Stolojan și Stoica atunci când au „divorțat” de Tăriceanu, și în trecut Dinu Patriciu și Horia Rusu când s-au separat de Radu Cîmpeanu, în anii 90”, spune Sergiu Mișcoiu.

El mai arată că deși a avut un început bun, partidul lui Orban pare să se fi „împotmolit”.

„La început, cel puțin, părea că partidul acesta va prinde substanțial, va ralia un număr mare de parlamentari, va convinge o parte importantă a PNL să se tranfere (n.red- la Forța Dreptei), dar lucrurile nu stau chiar așa, pare că hemoragia a fost de scurtă durată și de mică intensitate și că acest partid pare să nu aibă șanse electorale suficiente, s-ar putea să fie exact numărul de voturi care va lipsi PNL pentru a reuși să se impună în următoarele alegeri sau dacă lucrurile merg prost (n.red pentru PNL) să atingă chiar pragul electoral. Există și acest risc, și cele 1,5% din sondaje ale Forței Dreptei sunt cumva un semn de exclamare pentru conducerea PNL”, consideră Sergiu Mișcoiu.

Pe de altă parte, el nu dă mari șanse celorlalte două partide mai noi – Națiune Oameni Împreună și Alianța pentru Patrie, care, în opinia sa, ar putea sfârși împreună, într-o alianță sau chiar fuziune.

„Este evident că cele două partide, cel al lui Dăncilă și cel al lui Dragnea sunt mișcări care sunt alcătuite în jurul unor foști lideri ai PSD, au fost realizate exclusiv de cei care sunt nemulțumiți că în conducerea actuală și în configurația actuală, ei nu mai sunt în niciun fel de schemă, nu mai au acces la resurse și la decizii. Spre deosebire, totuși, de Forța Dreptei care are și o componentă ideologică și lideri care au o anumită credibilitate, aceste două partide sunt evident, derizorii. Partidul doamnei Dăncilă e creat de cercuri de interese foarte particulare. E clar că acolo nu e vorba de un partid, în sensul politic al cuvântului, ci de un grup de interese care dorește să își negocieze o anumită poziție și o face creându-și partid. La fel era, dar la o scară mai mare, Partidul Umanist al domnului Voiculescu, transformat ulterior în PC, numai că aici probabil că nici anvergura financiară nu le permite (n.red reprezentanților acestui partid) să ajungă la performanțele domnului Voiculescu. E clar că e acel tip de proiect, grup de interese, grup bussines care face și politică pentru a-și propulsa mai departe interesele.

La partidul domnului Dragnea e un fenomen oarecum asemănător, cu mențiunea că acolo se caută într-o mai mare măsură un discurs, o nișă electorală, avem de-a face cu un partid care încearcă să ocupe spațiul pe care îl ocupă și AUR, naționalist, antieuropean, chiar mai răspicat antieuropean decât cel al AUR. Problema este aceea că avem un lider cu o imagine care nu poate să-l mai propulseze în politică. AUR a fost votat de oameni care protestau împotriva sistemului, și vroia oameni noi, necorupți, un discurs de acest tip poate merge. dar nu în cazul unui personaj ca domnul Dragnea, care are în continuare dosare pe rol și a suferit condamnări pe care le cunoaștem.

Într-o alianță comună partidul lui Dragnea și al doamnei Dăncilă ar putea merge, poate chiar va exista o fuziune la un moment dat, prezentată ca o mare uniune a forțelor naționaliste, dar de stânga, în măsura în care electoral vorbind acestea nu au niciun fel de bază, sprijin. Spre deosebire de PNL, unde avem un electorat sensibil la atitudinea față de PSD și avem votanți ai PNL care nu ar mai vota PNL pentru că s-a aliat cu PSD, și ar vota mai degrabă cu Ludovic Orban, cu un partid liberal care nu face compromisuri cu PNL, deci spre deosebire de acesta, electoratul PSD nu este deloc sensibil la argumente de genul acesta- cu cine ești în alianță, dacă te-ai compromis făcând alianță cu PNL sau cu alte forțe cu care te-ai luptat politic, ci este sensibil doar la oferta electorală efectivă și la resursele care sunt distribuite claselor mai populare, și atunci nișa politică a acestor două partide, cel al domnului Dragnea și cel al doamnei Dăncilă este totuși foarte redusă. Singura soluție pe care o vor avea va fi, probabil, de a încerca să ia din voturile AUR, mizând pe faptul că AUR se confruntă cu probleme interne, având totuși în spate oameni de afaceri care vor încerca să găsească și diverse formule de sprijinire a unor parlamentari pentru a trece la acest partid, cam asta ar fi ca și strategie, dar credibilitatea e mică. Deci, ca și cale de urmat mai degrabă aș vedea că Dragnea și Dăncilă se vor reconcilia, fiindcă totuși, să fim serioși, doamna Dăncilă nu a existat din punct de vedere politic fără domnul Dragnea, și vor face probabil o alianță sau o fuziune, la un moment dat, încercând să ocupe acel spațiu pe care AUR nu mai este atât de stăpân”, mai subliniază Sergiu Mișcoiu.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut