Trei ierarhi au resfințit Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul clujean Mănăștur

Cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la sfințire și în urma unor ample lucrări de restaurare și reamenajare, biserica Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul clujean Mănăștur a fost resfințită la finele săptămânii trecute, în prezența a nu mai puțin de trei ierarhi, în frunte cu Înaltpreasafințitul Părinte Mitropolit Andrei. Pentru a marca dublul eveniment, împlinirea a 60 de ani de la prima sfințire, dar și momentul solemn al resfințirii din data de 26 septembrie, parohia, prin grija preotului paroh Dan Hognogi, a organizat pe parcursul ultimelor două săptămâni, începând cu 12 septembrie, o serie de evenimente cultural religioase, la care au participat academicieni și profesori, amintindu-i în acest sens pe Ioan Bolovan (membru corespondent al Academiei Române) și Ioan Aurel Pop (președintele Academiei Române).  

 

Din sobor, pe lângă numeroși preoți și diaconi, alături de ÎPS Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, au mai făcut parte Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Pr. Vicar Iustin Tira, Pr. Consilier bisericesc Cristian Baciu, Pr. Alexandru Ciui (protopop de Cluj 2), preoți și profesori din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, între care îi amintim pe Pr. Prof. univ. dr. Teofil Tia (decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca), Pr. Prof. univ. dr. Stelian Tofană, Pr. Prof. dr. Adrian Podaru și Pr. Prof. dr. Liviu Vidican Manci (directorul Seminarului Teologic din Cluj-Napoca). După slujba de resfințire, credincioșii, în număr mare, dar respectând cu strictețe măsurile stabilite de autorități, au participat la Sfânta Liturghie, oficiată pe o scenă amenajată chiar în fața bisericii. Mai mult decât atât, credincioșii au putut urmări pas cu pas slujba pe un ecran de mari dimensiuni. Răspunsurile liturgice au fost date ce Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Pentru a marca împlinirea a 60 de ani de la prima sfințire dar și evenimentul resfințirii din data de 26 septembrie, parohia a organizat pe parcursul a două săptămâni o serie de evenimente cultural religioase. Au avut loc conferințe susținute de academicieni și profesori, seri de rugăciune și activități dedicate tinerilor dar și concerte de muzică religioasă.

Încă din anul 2012, sub oblăduirea părintelui paroh dr. Dan Hognogi, sprijinit în slujire de pr. Vasile Roman și pr. prof. dr. Dorin Ielciu, este inițiat un amplu program de reaşezare arhitectonică şi renovare capitală a bisericii, vizată fiind în special pcitura lăcașului de cult, realizată în tehnică „fresco”, sub coordonarea părintelui arhidiacon dr. Nicolae Bălan. De asemenea, au fost înnoite icoanele de pe catapeteasmă, fiind pictate de George Romilă din Piatra Neamț, iar în pridvor a fost realizată, în tehnica mosaic, scena „Adormirii Maicii Domnului” de către Anca Mihăilă.

Ulterior fost executate lucrări de retencuire, izolare termică, refațadizare, au fost înlocuite uşile exterioare ale bisericii cu uşi din stejar sculptat pe ambele feţe, s-au schimbat toate geamurile și ușile, dar și mobilierul bisericesc.

Cele trei clopote ale Bisericii au fost reaşezate pe structuri metalice şi acţionate electric. Totodată, biserica a fost placată în interior cu piatră naturală de Viștea, iar în exterior cu granit; acoperișul a fost înlocuit cu tablă plană de cupru. Au fost reamenajate curtea interioară, aleile pietonale și curtea Monumentului Eroilor și s-a îmbrăcat în piatră de Vrața masa Sfântului Altar.

Pentru toate aceste realiazări, ÎPS Părinte Mitropolit Andrei i-a acordat Pr. Paroh Dan Hognogi cea mai înaltă disctincție a Mitropoliei Clujului, Crucea Transilvană. Colegii de altar, Pr. Vasile Roman și Pr. Dorin Ielciu au fost ridicați la randul bisericesc de iconomi stravrofor, primind dreptul de a purta cruce pectorală.

 

 

Scurt istoric al Parohiei „Adormirea Maicii Domnului”

Satul Mănăştur este atestat documentar în secolul al XIII-lea, dar sunt dovezi care sugerează rădăcini mult mai adânci în istorie. Din scrisoarea adresată regelui Sigismund în anul 1656, reiese că în Mănăştur exista o biserică bine organizată, un preot pentru românii ortodocși și o casă parohială. Confirmarea o face inscripţia de pe o piatră funerară: „Aici zace Aneta Bodea, fiica preotului, 1721”. Importanţa acesteia rezidă în informaţia că tatăl Anetei Bodea a fost primul preot cunoscut care a slujit aici. La sfârşitul secolului al XVII-lea, negustorii macedo-români Pavel din Macedonia şi ginerele său, Gheorghe Cristofor Literatul, zidesc o mănăstire în preajma Clujului, în satul Mănăştur. Numărându-se între cei 38 preoţi greco-catolici semnatari ai actului de revenire la Biserica Ortodoxă din octombrie 1948, preotul Emil Mureşan este cel care, între 1950-1961, construiește actuala biserică cu contribuţia financiară a mănăşturenilor. Biserica a fost sfinţită la 1 octombrie 1961 de către episcopul Teofil Herineanu.

 

 

Cristian FOCȘANU

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut