Trei clujeni au obținut în instanță dreptul a intra oriunde fără să facă dovada vaccinării sau să prezinte rezultatul testului COVID

Curtea de Apel Cluj a dispus anularea hotărârii din 8 decembrie 2021 a Guvernului României prin care s-a prelungit starea de alertă pe teritoriul țării. Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs de Executiv.

Sentința instanței clujene a fost pronunțată miercuri după ce trei clujeni au reclamat faptul de actul emis de guvern este nelegal și că a fost emis în regim de abuz de putere. Totodată, instanța a dispus în cazul celor trei reclamați, Gabi Marin, Kapcsa Mikolt Kristina și Itu Silviu să nu li se aplice măsurile restrictive impuse prin hotărârea 1242 a Guvernului Practic, cei trei clujeni vor putea intra oriunde fără a fi obligați să prezinte certificat verde. Adică nu trebuie să facă dovada vaccinării și nici să prezinte rezultatul testului COVID.

Conform normelor adoptate prin Hotărârea de Guvern din 8 decembrie 2021, accesul la organizarea şi desfăşurarea activităţilor cu publicul a operatorilor economici este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Aceleaşi categorii de persoane au acces permis la activitatea cu publicul în centrele şi parcurile comerciale, a operatorilor economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor nealimentare, precum şi activitatea de cazare în structurile de primire turistice.

„În cadrul spaţiilor de comercializare a produselor nealimentare cu suprafaţa mai mică sau egală de 200 mp va fi permis accesul tuturor persoanelor fără a fi necesară dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecţia cu virusul SARS-CoV-2, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană şi afişarea la intrarea în spaţiul comercial a numărului maxim de persoane care se pot afla simultan în incintă”, conform revederilor din HG 1241.

Prin aceeaşi Hotărâre de Guvern au fost stabilite şi o serie de măsuri pentru perioadele 24 decembrie – 25 decembrie 2021 şi 31 decembrie 2021 – 1 ianuarie 2022.

Astfel, în perioadele menţionate, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, precum şi la terase a fost permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului fără restricţii privind intervalul orar şi doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test rapid antigen nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

De asemenea, a fost permisă organizarea şi desfăşurarea în aer liber a evenimentelor dedicate trecerii în noul an în perioada 31 decembrie 2021 – 1 ianuarie 2022, fără restricţii privind numărul de persoane şi intervalul orar, cu purtarea măştii de protecţie, precum şi cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecţiilor cu virusul SARS-CoV-2.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut