Trecutul și prezentul, mitul și realitatea

Muzeul Etnografic al Transilvaniei va fi gazda unei noi expoziții, de această dată elementul central fiind reprezentat de mitologia și folclorul românesc. Bestiar transilvănean”, un proiect al artistei clujene Rada Niță Josan, propune publicului o serie de desene în peniță și gravuri, în care diferite personaje mitologice reinterpretate sunt martorii unor locuri și întâmplări din Transilvania Evului Mediu.

Lucrările urmăresc, totodată, să evidențieze patrimoniul din satele săsești, mai precis bisericile fortificate și sunt însoțite de texte de folclor. De asemenea, expoziția se constituie într-o retrospectivă pentru gravuri și ex librisuri mai vechi, pe tema patrimoniului cultural românesc și a interferențelor cu cel din spațiul central-european, mai ales cu cel polonez.

Dialogul dintre trecut și prezent este un aspect pe care îl caut și îl discut în creația mea, cu accent pe patrimoniul cultural, folclor, credințe populare și memoria locului. Clujul este prezent în câteva dintre lucrările mele, iar una dintre acestea le este dedicată Muzeului Etnografic al Transilvaniei, un loc de mare însemnătate pentru mine, și etnologului Romulus Vuia (inițiatorul acestuia)”, mărturisește artista.

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 1 martie, de la ora 17, la sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, ulterior aceasta putând fi vizitată până în data de 2 aprilie.

***

Rada Niță Josan a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, secţia Grafică, nivel licență, masterat şi doctorat, cu o teză despre gravura contemporană fantastică din ţările slave. A beneficiat de burse de studiu şi internshipuri pentru specializarea în gravura intaglio în Polonia, Bulgaria şi Slovacia. Portofoliul artistei cuprinde expoziţii personale în țară și în străinătate precum și participări la numeroase expoziții colective în Polonia, Cehia, Olanda, Belgia, SUA, Ucraina, Lituania, Rusia, Bulgaria, Italia, Suedia, Turcia, Portugalia, Serbia.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut