Tratamentul pentru pacienții cu amiotrofie spinală, asigurat în două spitale clujene

În urma rectificării bugetare din noiembrie 2019, CNAS anunță că a primit fondurile necesare pentru includerea în tratament a pacienților cu amiotrofie musculară spinală (AMS) înscriși de medicii specialiști pe listele de așteptare.

„Mai exact – precizează CNAS -, este vorba de 86 de pacienți, dintre care 38 copii și 48 de adulți, care au nevoie de tratament cu nusinersen, conform evaluărilor medicilor specialiști. De asemenea, fondurile suplimentare asigură și continuitatea tratamentului inițiat până în prezent la 66 de copii cu AMS”.

Între centrele nominalizate prin Ordinul președintelui CNAS care vor derula tratamentul AMS din cadrul programului național de boli rare se află și Spitalul Clinic Județean de Urgență pentru Copii Cluj și Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca. Potrivit CNAS, lista centrelor în care se acordă acest tip de tratament poate fi suplimentată „în funcție de solicitările unităților sanitare care îndeplinesc criteriile de includere din chestionarele de evaluare prevăzute în actele normative în vigoare”.

Tratamentul se administrează prin puncție lombară (intratecală) efectuată de medici cu pregătire specială (anesteziști, neurologi).

M. T.

Articole din aceeasi categorie