Transportatorii rutieri protestează împotriva majorării tarifelor RCA

rcaDupă ce, zilele trecute, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a solicitat autorităţilor române reglementarea urgentă a tarifelor la RCA, Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) a adresat o scrisoare deschisă prim-ministrului Dacian Cioloş, solicitînd o întrevedere pentru a „puncta” cîteva „prbleme esenţiale” care au nevoie de „tratament rapid”.

UNTRR a solicitat autorităţilor române, inclusiv Consiliului Concurenței și Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), măsuri „urgente” împotriva creșterii „aberante” a tarifelor la asigurările RCA, după ce, din 1 iulie, companiile de asigurări au majorat din nou prețurile polițelor RCA, „la peste 20.000 de lei pentru clasa B0”. UNTRR consideră că aceste creșteri au ajuns la un nivel la care „majoritatea firmelor sunt împinse în faliment”. De asemenea, UNTRR afirmă că ASF a „ignorat” 80% din cele 12 propuneri convenite cu transportatorii în proiectul de lege RCA transmis de Parlament în aceast an. Uniunea respinge noul proiect de lege RCA, deoarece, în opinia sa, nu conduce la o reducere a prețurilor pe segmentul RCA, şi este redactat „doar în interesul companiilor de asigurări”. UNTRR propune o serie de măsuri pentru reducerea RCA şi afirmă că ASF nu a răspuns la cele 12 întrebări care I-au fost adresate în aprilie. Scrisoarea UNTRR se încheie cu o întrebare, care este, în acelaşi timp, şi o solicitare: „De ce nu își prezintă demisia conducerea ASF pentru a lasă locul unei echipe competente?”

Aceeaşi poziţie este adoptată şi de FORT, care se referă, într-o scrisoare care începe, ironic, cu formularea „Stimate Domnule Prim Ministru – Tehnocrat”, la cadrul mai larg al situaţiei transporturilor din România. FORT protestează împotriva schimbării „ în ritmul în care se schimbă şosetele” a ministrului Transporturilor, şi apreciază că actualul guverm are un „interes zero faţă de agenţii economici ce reprezintă piaţa de transport”. Federaţia reclamă „explozia nejustificată a tarifelor la asigurări RCA”, precum şi „protecţionismul” sectorului de transport în „Franţa (legea MACRON), Germania (legea MiLoG) şi mai nou Italia, Olanda, Austria, Ungaria”. FORT afirmă că sectorul de transport furnizează 5% din PIB, şi cere o întîlnire cu Dacian Cioloş şi ministrul Transporturilor în care să fie abordate „cîteva probleme esentiale ce necesită tratament rapid”.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut