Transportatorii cer prelungirea certificatelor profesionale

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită ministrului Transporturilor Lucian Bode să semneze rapid Acordurile Multilaterale Speciale cu caracter temporar referitoare la prelungirea valabilității certificatelor de pregătire profesională a șoferilor și a consilierilor de siguranță pentru transportul mărfurilor periculoase precum și prelungirea valabilității Inspecției periodice a cisternelor și a certificatelor de agreare ADR.

UNTRR se referă la Acordul multilateral special M 324 referitor la prelungirea valabilității certificatului de pregătire profesională a conducătorului auto A.D.R. și a certificatului de pregătire profesională a consilierilor de siguranță pentru transportul mărfurilor periculoase și a Acordului multilateral M 325 care se referă la prelungirea valabilității Inspecției periodice sau intermediare ale cisternelor în conformitate cu 6.8.2.4.2, 6.8.2.4.3, 6.8.3.4.6, 6.8.3.4.12, 6.9.5.2 și 6.10.4 din A.D.R. și certificatul de omologare pentru vehicule în conformitate cu 9.1.3.4 din ADR.
Conform legislației internaționale în vigoare, pentru desfășurarea activității de transport a mărfurilor periculoase sunt necesare atât certificatul de pregătire profesională a conducătorului auto și a certificatului de pregătire profesională a consilierilor de siguranță, cât și inspecția periodică a cisternelor și a certificatelor de agreere A.D.R.

Prin aderarea României la aceste Acorduri Speciale Multilaterale cu caracter temporar, activitatea transportatorilor care efectuează transporturi de mărfuri periculoase se va putea desfășura și în continuare fără restricțiile impuse de expirarea perioadei de valabilitate a certificatelor de pregătire a șoferilor și a consilierilor în materie de siguranță a mărfurilor periculoase, precum și, a inspecțiilor periodice ale cisternelor agreate A.D.R.
Având în vedere situația creată datorită pandemiei cu COVID-19, Luxemburg, Germania, Austria, Norvegia, Franța, Irlanda, San Marino, Regatul Țărilor de Jos, Republica Cehă, Elveția, Marea Britanie, Spania și Belgia au semnat Acordul Special Multilateral M324 referitor la prelungirea valabilității certificatelor de pregătire a șoferilor si a consilierilor de siguranță pentru transportul mărfurilor periculoase a căror perioadă de valabilitate expiră între 1 martie 2020 și 1 noiembrie 2020 pentru a rămâne valabile până la 30 noiembrie 2020. De asemenea, Luxemburg, Norvegia, Franța, Germania, Austria, Spania, Elveția și Belgia au semnat și Acordul Special Multilateral M325 referitor la prelungirea până la 30 august 2020 a tuturor inspecțiilor periodice sau intermediare ale cisternelor a căror valabilitate se încheie între 1 martie 2020 și 1 august 2020.

Articole din aceeasi categorie