Tradițiile și obiceiurile vechi românești, ținute vii la Dezmir

De aproape 18 ani, Asociația pentru Sprijinirea Dezvoltării Rurale Dezmir desfășoară activități menite să contribuie la reînvierea tradițiilor satului românesc.

În acest demers, asociația condusă de profesoara Viorica Rusu, cu sprijinul mai multor doamne și domni iubitori și cunoscători ai tradițiilor și meșteșugurilor artizanale, au elaborat mai multe proiecte de sensibilizare și atragere a tinerilor din comuna Apahida, din municipiul Cluj–Napoca, dar și din alte unități administrative ale județului, în migăloasele, dar plăcutele îndeletniciri moștenite de veacuri.

Așa s-au structurat în spațiile disponibile ale unității de învățământ din Dezmir câteva ateliere-școală, unde tinerii deprind cunoștințe teoretice și mai ales practice de țesut, olărit, pictură pe lemn, cusături manuale, cusături cu mărgele, multe din aceste meșteșuguri fiind promovate în rândul elevilor prin programul alocat ,, Școala Altfel’’.

Însă majoritatea obiceiurilor tradiționale ale satului românesc au fost desfășurate în cadrul atelierelor asociației, sub îndrumarea pricepuților meșteri populari ai locului care au pus în mișcare roata olarului pentru modelarea lutului, apoi să picteze pe farfurii de ceramică și lemn, să lucreze la războiul de țesut, cu ițe, spată și suveică, dar să și coase și brodeze cu acul.

Coordonatorii programelor au organizat multe concursuri, șezători, tabere, dar și întâlniri tematice cu specialiști ai Muzeului Etnografic al Transilvaniei, ei sprijinind concursurile și conceperea ghidurilor editate de asociație, care mijlocesc transferul acestor meșteșuguri tinerei generații.

La buna reușită a acestor programe au contribuit și unitățile de învățământ din Apahida, Dezmir, Sânnicoara, Borșa, Ciurila, Feleacu, Jucu, Baciu, Petreștii de Jos, Ploscoș și câteva scoli din Cluj – Napoca.

O astfel de tabără de promovare a obiceiurilor tradiționale din satul românesc, desfășurată sub genericul ,,Tabără de creație meșteșugărească și de relaxare’’, s-a terminat zilele trecute, ea fiind gratuită, oferindu-le copiilor câte o gustare și masă caldă zilnic.

Ei au fost îndrumați de coordonatorul acestui proiect, dna Viorica Rusu și meșterii în ale olăritului și modelatul în lut, Ștefan Țucudean, țesut și bucătărie tradițională, lucru cu mărgelele, confecționare brățări și bucătărie tradițională Livia Filip, animare, lectură și joc Cosmina Bria și desen, pictură Mădălina Radu.

Însă au fost și de voluntari care le-au vorbit despre medicină, obiceiurile satului Dezmir și multe alte curiozități din vatra satului transilvănean.

Și tot la Dezmir, dar în cadrul Parohiei Ortodoxe, sâmbătă s-a finalizat o altă tabără asemănătoare cu tema ,,Credință și Tradiții din Inimi de Copii’’, unde și-au adus contribuția și meșterii obiceiurilor tradiționale ai ASDR Dezmir.

Și iată cum au aflat copii că războiul de țesut este una din cele mai vechi investiții ale omului, vopseaua cuverturilor țesute se obținea din plante și că lâna, cânepa și inul erau materiile prime prelucrate în fire de țesut și cusut, iar lada de zestre se umplea cu țesăturile și cusăturile migălite în cursul lunilor de iarnă

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut