Tot mai mulți tineri optează pentru studii la Facultatea de Horticultură și Afaceri în Dezvoltarea Rurală a USAMV

„Studenții Facultății de Horticultură și Afaceri în Dezvoltarea Rurală din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV), în afară de cursurile și de activitățile desfășurate în laboratoare, beneficiază și de experiențe profesionale remarcabile încă din anii de studii. Instituția are contracte pentru derularea stagiilor de practică precum și de cercetare științifică cu cei mai importanți angajatori din Transilvania, atât în domeniul horticulturii cât și al peisagisticii și al dezvoltării rurale. Practic, partea de formare profesională din cadrul facultății merge mână în mână cu ceea ce își doresc angajatorii”, a subliniat decanul Facultății de Horticultură și Afaceri în Dezvoltare Rurală, prof. univ. dr. Ionel-Mugurel Jitea, în interviul acordat cotidianului „Făclia”.

Reporter „Făclia”: Sunt în desfășurare, până în 28 iulie, înscrierile pentru examenul de admitere la Facultatea de Horticultură și Afaceri în Dezvoltare Rurală și e mai mult decât sigur că în anul I universitar 2023-2024, instituția pe care o conduceți va avea cel puțin același număr de studenți ca și în ciclurile formative precedente. Ce așteptări aveți de la viitorii studenți din primul an de studii ai Facultății?

Decan Ionel-Mugurel Jitea: În acest moment, suntem în cea de-a doua săptămână a înscrierilor pentru admitere și ne apropiem de acoperirea integrală a numărului de locuri cu susținere de la buget pe care le are Facultatea, respectiv 160 de locuri, repartizate pe cele 4 specializări – Horticultură, Peisagistică, Afaceri în Dezvoltare Rurală și Industria Turismului. Așteptăm de la viitorii noștri studenți să aibă deschidere pentru nou, pentru provocări în cele patru domenii de studiu amintite anterior, provocări generate de schimbările climatice dar și strâns legate de realizarea unor produse românești de calitate, pentru că piața le cere cu insistență, mai ales în domeniul horticol.

Reporter „Făclia”: USAMV are, de mai mulți ani, și reputația de a fi creat, prin specializarea studenților în industrie alimentară, un adevărat paradis gastronomic…

Decan Ionel-Mugurel Jitea: Așa este, organizăm evenimente care conturează imaginea unui adevărat paradis gastronomic, precum spuneți. Unul dintre evenimente este „Festivalul Alimentului”, apoi sunt manifestările în care studenții universității se întâlnesc cu societatea. Practic, zilnic avem clienți care se bucură din plin de produsele ecologice, realizate de către facultatea și universitatea noastră.

Reamintesc, în acest context, că avem două stațiuni de cercetare și producție în cadrul facultății – Stațiunea de Cercetare Horticolă Cluj și Stațiunea de Producție „Vinea Apodia Maior”, de vie și vinificație, din județul Sibiu.

Reporter „Făclia”: Ce șanse are un tânăr admis la USAMV să surmonteze inerente dificultăți financiare ivite în timpul studiilor universitare?

Decan Ionel-Mugurel Jitea: A fi student la Cluj-Napoca este, câteodată, o provocare, din cauza costului ridicat al vieții din oraș și vă spun acest lucru din propria mea experiență de absolvent, venit din afara Clujului, în urmă cu 20 de ani. Dar: avantajul facultății și al universității noastre, comparativ cu alte instituții de învățământ superior, este că aproximativ 90% din tinerii din primul an de studii beneficiază de cazare în cămine renovate situate în apropierea Campusului universitar. Avem, apoi, binecunoscuta cantină a Agronomiei, unde meniul zilnic costă în jur de 20 de lei. Pe de altă parte, studenții beneficiază de burse de performanță, valoarea unui astfel de suport financiar fiind de circa 1.200 de lei/lună. Este importantă susținerea pe care o acordă universitatea. Bursa e un avantaj real pentru un student care vrea să performeze. Mai mult, în situația în care dorește, studentul poate să desfășoare internshipuri plătite chiar în stațiunile didactice și de cercetare ale universității. Cu alte cuvinte, nu trebuie să-și caute un loc de muncă departe, îl găsește chiar în universitate.

Reporter „Făclia”: Nume de absolvenți ai Facultății de Horticultură și Afaceri în Dezvoltare Rurală cu care vă mândriți?

Decan Ionel-Mugurel Jitea: Comisarul european pentru Agricultură, din perioada 2010-2014, din Parlamentul European, inginerul horticultor Dacian Cioloș, este absolvent al Facultății noaste. Actualul președinte al Secției de Ştiințe Agricole și Silvice a Academiei Române și președinte al Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române, rector al USAMV între anii 2008-2016, acad. prof. univ. dr. Doru Pamfil este absolvent al Facultății noastre. Alături de dânșii este o valoroasă suită de specialiști care s-au format la USAMV și administrează, azi, performant, activitatea unor celebre podgorii ale României, precum „Recaș” (Timiș), „Jidvei” (Alba), ori „Ciumbrud” (Alba), sau ferme din domeniul horticol, precum „Steluța” (Cluj-Napoca). Avem în jur de 10.000 de absolvenți – pentru că Facultatea are o istorie și o tradiție bogate! – care, prin efortul lor susțin comunitățile rurale din Vestul, Centrul și Nordul României.

Reporter „Făclia”: Perspective speciale pentru anul 2023?

Decan Ionel-Mugurel Jitea: 2023 este un an cu multiple provocări. La nivel educațional ne propunem să continuăm programele ERASMUS aflate în derulare și să îi trimitem pe cei mai valoroși studenți în cele mai importante universități și institute de cercetare din Europa. Avem contracte de cooperare cu aproape fiecare țară de pe continent. Totodată, am dezvoltat un parteneriat și un program de consultanță cu Universitatea din Georgia (SUA): timp de 7 ani vom avea posibilitatea să trimitem colegi cadre didactice să se familiarizeze cu tehnicile americane din domeniul extensiei, care mai apoi să fie implementate de către Facultatea noastră. La nivel de cercetare, continuăm proiectele începute în domeniul agriculturii ecologice. Avem preocupări speciale în direcția reducerii folosirii pesticidelor în horticultură. Facem parte dintr-un consorțiu de 40 de instituții de învățământ superior și de cercetare care derulează programul „Către o agricultură cu zero pesticide/Towards zer0 Pesticide AGRIculture”. Cei mai valoroși specialiști din Europa, SUA și Noua Zeelandă caută acum soluții pentru a reduce folosirea pesticidelor în agricultură și mai ales în horticultură. După cum vedeți, preocupările noastre sunt diverse, importante și valoroase.

Reporter „Făclia”: Studii efectuate de prestigioși cercetători francezi readuc în actualitate controversele privind cultivarea şi consumul Organismelor Modificate Genetic Unul dintre aceste studii relevă că rozătoare hrănite cu porumb modificat genetic au dezvoltat tumori canceroase.

Decan Ionel-Mugurel Jitea: Europa are o anumită politică în privința Organismelor Modificate Genetic. Noi, europenii, susținem un consum alimentar care să nu introducă și să nu presupună utilizarea Organismelor Modificate Genetic. Pe de altă parte, producătorii de pesticide au pledat ani în șir pentru folosirea substanțelor chimice pe care ei le comercializează. Însă, în cadrul proiectelor pe care tocmai le-am menționat, marii producători de substanțe chimice sunt, azi, alături de cercetători și, mai ales, sunt deschiși spre soluții alternative, întrucât s-a ajuns la acel moment în care rezistența plantelor la substanțele active, dezvoltate până acum, este foarte ridicată. Soluții alternative sunt agricultura de precizie și procedurile agroecologice, care susțin dezvoltarea imunității naturale a plantelor. Iată că producători de substanțe chimice, cercetători, consumatori, cetățeni lucrează într-un astfel de proiect pentru soluții alternative, care presupun practicarea unei agriculturi bazate pe cunoaștere și pe inovație. Practic, horticultura secolului XXI este aceea a performanței, cunoașterii și inovației. Așadar, pe termen mediu și lung, producătorii din acest domeniu trebuie să facă un pas înainte cu sprijinul nemijlocit al instituțiilor de învățământ superior horticol. Cel mai însemnat producător de semințe din Transilvania este Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă din Turda. Folosind material biologic autohton, putem aduce pe piață produse cu o anumită particularitate de gust și cu valori nutritive specifice. Mai mult, astfel de semințe sunt adaptate la condițiile din România. În cadrul Facultății noastre, prin Centrul de Cercetări pentru Biodiversitate, avem bănci de gene prin care semințe autohtone sunt puse la dispoziția fermierilor.

Reporter „Făclia”: Ce vă doriți cel mai mult în colectivul supraspecializat pe care îl conduceți?

Decan Ionel-Mugurel Jitea: Aceasta este cea mai grea întrebare! Să fim sănătoși și să le putem duce pe toate la bun sfârșit!

***

Studenți ai USAMV sunt, în aceste zile, primii amfitrioni ai tinerilor care vin la prestigioasa instituție clujeană de învătământ superior pentru a se înscrie la examenul de admitere. Grupul de voluntari instalat în cortul de la intarea în marele parc al universității îndrumă, până în 28 iulie, candidații veniți să-și depună dosarele de înscriere la facultățile pentru care au optat: Horticultură și Afaceri în Dezvoltarea Rurală; Agricultură; Zootehnie și Biotehnologii; Medicină Veterinară; Știința și Tehnologia Alimentelor; Silvicultură și Cadastru.

Liana, anul II, Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii: „Eu am optat pentru USAMV pentru că aici înveți meserie în mod real, prin cursuri teoretice și prin orele de practică bine organizate. Apoi ai la dispoziție laboratoare moderne, cu aparatură nouă, pentru o temeinică formare profesională. Totodată, avem oportunități de burse în străinătate. La USAMV este mereu o atmosferă calmă, prietenoasă, toți profesorii sunt deschiși spre dialog și mereu dornici să ne ajute. Ne sprijină foarte mult. Îi îndemn pe viitorii studenți să fie mereu curioși, să afle cât mai multe lucruri pentru profesia pe care o vor exercita. Să aibă mereu convingerea că acumulările de cunoștințe calitative construiesc o profesiune de succes”.

Maria, Facultatea de Horticultură și Afaceri în Dezvoltarea Rurală: „Întâmpinăm viitorii studenți, îi însoțim spre Amfiteatre, unde sunt primiți de către profesorii noștri. Aici, la USAMV, învățăm să trăim sănătos, să știm ce este hrana sănătoasă, în respectul pentru propria noastră existență”.

Alexandra, anul I, Facultatea de Horticultură și Afaceri în Dezvoltarea Rurală: „Oferim candidaților la admiterea în USAMV inclusiv informații despre cazarea în căminele studențești. Noi, aici, la USAMV, ne bucurăm de cele mai bune condiții de studii, de atenția specială a profesorilor.

După absolvire, avem multiple oportunități pentru carieră. USAMV ne formează pentru profesii cu cert viitor”.

Bianca, anul IV, Facultatea de Horticultură și Afaceri în Dezvoltarea Rurală: „Un inginer în industria alimentară găsește oricând un loc sigur de muncă, după absolvire”.

Cristi, anul III, Facultatea de Horticultură și Afaceri în Dezvoltarea Rurală: „Domeniul Industriei Alimentare este de mare viitor. Eu voi profesa ca inginer într-o fabrică și îmi surâde pe deplin această perspectivă”. Rareș, anul III, Facultatea de Horticultură și Afaceri în Dezvoltarea Rurală: „Le vorbim candidaților despre profilurile facultății la care noi studiem, profiluri de mare interes social. Sunt specializări de care este mare nevoie la ora actuală și, desigur, în următoarele decenii. Încurajez pe oricine să vină la Horticultură”.

Marian, anul III, Facultatea de Horticultură și și Afaceri în Dezvoltarea Rurală: „Sunt coleg cu Rareș. După absolvirea facultății voi fi inginer horticol în județul natal, Bistrița-Năsăud. Mi-am dorit să descifrez toate tainele viticulturii și reușesc să fac acest lucru aici, la USAMV”.

Ioan, anul I, Facultatea de Măsurători Terestre și Cadastru: „Eu voi fi inginer topograf, după absolvirea facultății. Când am ales această specializare am avut în vedere că domeniul construcțiilor are o dezvoltare progresivă. Tinerii care optează pentru studii la USAMV fac o excelentă alegere”

Maria, anul II, Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii: „Studiile universitare cu profil agricol asigură, în mod sigur, un viitor prosper.”

Carmen FĂRCAȘIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut