Tot mai mulți angajați sunt interesați de ”săptămâna scurtă”

Circa 8 angajați din 10 ar vrea să lucreze doar 4 zile pe săptămână, dar mai mult de jumătate dintre ei se tem de prelungire programului zilnic la 10 ore.

Săptămâna de lucru de 4 zile, prevăzută într-o nouă propunere de lege pentru piața muncii, se conturează drept o posibilă soluție de flexibilizare a muncii și de facilitare a tranziției la munca de la birou, în contextul revenirii tot mai multor angajați la modul de lucru pre-pandemic. Astfel, 78% dintre angajați sunt deschiși să lucreze doar 4 zile pe săptămână și cred că acesta este un moment foarte bun pentru adoptarea săptămânii mai scurte de lucru.

Sondajul realizat de platforma de recrutare BestJobs arată că, deși părerile privind efectele acestei inițiative sunt împărțite, 55% dintre angajați se tem de mărirea zilei de lucru de la 8 la 10 ore, impusă în acest scenariu. Aproape 71% dintre angajați consideră că săptămâna de lucru de 4 zile s-ar potrivi locului de muncă pe care îl au în prezent și activității lor. Cu toate acestea, 41% consideră că principalul dezavantaj constă în volumul mai mare de muncă din cele 4 zile, ca urmare a extinderii orelor de program, iar 45% simt că, în eventualitatea în care va fi adoptat un astfel de mod de lucru, va exista o presiune mai mare asupra lor de a termina totul mai repede.

Chiar dacă 3 din 4 angajați înclină să creadă că angajatorul lor nu ar permite un astfel de program, ei văd și multe avantaje, cum ar fi îmbunătățirea echilibrului dintre viața profesională și cea privată, mai mult timp liber pentru a prioritiza sănătatea psihică și fizică, creșterea nivelului de productivitate atunci când sunt la job și diminuarea riscului de a ajunge la epuizare.

Principalul lucru pe care respondenții l-ar face în ziua liberă, dacă s-ar adopta săptămâna de lucru de 4 zile ar fi petrecerea timpului cu cei dragi, făcând activități în familie. Odihna ocupă de asemenea un loc important, topul activităților fiind completat de activitățile recreative, dar și de rezolvarea unor sarcini administrative.

Jumătate dintre angajatori ar vedea posibilă funcționarea companiei lor cu un program de 4 zile pe săptămână cu 10 ore de muncă pezi, iar 60% sunt de părere că acest moment este bun pentru trecerea la ”săptămâna scurtă”. Un sfert dintre angajatori consideră că ar scădea costurile de funcționare ale companiei, însă tot atâția văd riscul de a scădea și volumul de muncă realizat.

Pe de altă parte, 1 din 4 patroni consideră că aangajații ar fi mai fericiți datorită zilei libere în plus, dar 12% se tem că acest program ar putea conduce la extenuare, din cauza volumului crescut de muncă într-o zi de lucru.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut