Topul celor mai abuzive instituții ale statului român

Guvernul României este instituția „cea mai abuzivă”, în opinia cetățenilor care au participat la proiectul „Fii informat, NU abuzat!”, derulat de Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS).

În cadrul acestui proiect, cetățenii au răspuns întrebărilor FACIAS, indicând instituțiile care au comis abuzuri asupra lor.

Pe primul loc se află Guvernul României, împreună cu Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), 39,4% dintre respondenți reclamând abuzuri din partea acestora. Pe locul secund se află parchetele și instanțele de judecată, cu un procent de 16,7%, iar pe locul trei în clasament se află primăriile și autoritățile locale, cu 10,6%.

De asemeni, 9,8% dintre cetățenii au reclamat abuzuri ale Poliției Române, iar aproape 7% au semnalat situații abuzive din partea ANAF, la egalitate cu abuzurile din sistemul de sănătate. Casele de pensii publice au fost reclamate de 3,7% dintre cei care au răspuns întrebărilor FACIAS.

Printre instituțiile cu cele mai puține abuzuri semnalate se numără Ministerul Muncii și Direcțiile de Asistență Socială și Protecția Copilului, ambele cu 1,6%.

„În urma centralizării datelor și răspunsurilor la chestionarul realizat în cadrul proiectului de informare a cetățenilor cu privire la drepturile pe care le au în raport cu instituțiile statului, a reieșit că 73% dintre respondenți consideră că au fost victime, cel puțin o dată, ale abuzurilor instituțiilor statului sau ale angajaților acestora. Aproape jumătate dintre cei care au răspuns, mai exact 47% s-au confruntat cu abuzuri de șase ori sau mai mult” – precizează inițiatorii proiectului.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut