Tompa Gabor, pentru a treia oară președinte ales al UTE!

Sunt foarte multe lucruri de scris, încerc o ordonare a materialului, dens și bogat în date și evenimente. Toate generate de un ambasador al teatrului în sensul adevărat al cuvântului, Uniunea Teatrelor din Europa/UTE, de o echipă artistică de forță, în care teatrul a fost, este și va fi, prin cele deocamdată 26 de companii, ridicat la rang de ARTĂ.

Voi începe cu știrea care ne privește direct. Tompa Gabor, director general al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, a fost ales duminică, 4 decembrie, 2022-eveniment găzduit de Stary Teatr din Cracovia/Polonia, președinte al UTE, vorbind practic de al 3-lea mandat consecutiv, primul între 2018-2020, apoi 2020-2022, respectiv 2022-2024. Alegere la care s-a ținut cont de reușitele precedentelor mandate, am în vedere revitalizarea festivalului UTE după o absență de 11 ani, proiectele Digital Natives și Catastrophe, schimburile profesionale prin ateliere, expoziții, o activitate ce cere, din start, un volum de muncă susținut. În plus, Tompa Gabor a avut de gestionat pandemia de C19 (2020, 2021, prelungirea ei în zilele noastre), războiul de la granița României (invadarea Ucrainei de către Federația Rusiei), pe rol fiind și crizele energetice, o gestionare a crizelor în folosul teatrului și al pasionaților lui slujitori.

2022-2024 înseamnă pentru Tompa Gabor realizarea unor noi coproducții internaționale, workshop-uri, expoziții, lansări de carte, organizarea festivalului Interferențe, extinderea UTE prin cooptarea altor companii teatrale din Europa și nu numai.

Tot la 4 decembrie a fost ales și Consiliul Director, în noua componență figurând Nuno Cardoso (Teatrul Național Sao Joao, Porto, Portugalia), Florian Hirsch (Teatrul Național din Luxemburg), Tamara Vuckovic Manojlovic (director general Teatrul Dramatic Iugoslav, Belgrad, Serbia), Waldemar Razniak (Stary Teatr, Cracovia, Polonia), Francisca Carneiro Fernandes (manager cultural, Porto, Potugalia), Antal Csaba (scenograf, Budapesta, Ungaria; ne-a bucurat mult prezența sa în cadrul celei de a 8-a ediții INTERFERENȚE, noiembrie 2022).

Uniunea Teatrelor din Europa

A luat ființă în 1990, din inițiativa lui Jack Lang (Ministrul Culturii din Franța, la vremea respectivă), și Giorgio Strehler (Teatrul Piccolo, Milano). Are 26 de membri, reunind companii teatrale de mare notorietate națională și internațională din Europa, practic din întreaga lume).

2023 debutează în forță pentru UTE și realesul ei președinte. Mă refer la FINISTERRA Festival, punct culminant al proiectului Catastrophe, care va avea loc în perioada 27 ianuarie-24 februarie 2023, la Teatro Nacional Sau Joao, Porto, Portugalia.

Vă mai rețin atenția cu un amănunt. Am stat de vorbă cu Tompa Gabor în drumul său spre Cracovia. I-am urat succes, punctând realizările precedentelor mandate, încurajându-l, simțind a treia alegere. Am avut, cum se spune, gură de aur.

Demostene Sofron

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut