Tokes „derapează”, din nou, în preajma zilei de 1 Decembrie

Fostul episcop și europarlamentar Laszlo Tokes a criticat, la Cluj-Napoca, noua coaliție și mai ales UDMR. El nu a ratat ocazia ca în contextul Zilei Naționale a României, să-i deplângă pe liderii Organizației Mișcarea Tinerilor din 64 de comitate condamnați în România după ce au încercat, în 1 Decembrie 2015, să detoneze un dispozitiv exploziv.

„Dați-mi voie să aduc aminte de moartea politicianului devotat pentru autonomie, Kiraly Karoly, care a fost între primii care s-au opus regimului Ceaușescu. După căderea comunismului a devenit vicepreședintele FSN, iar după primele alegeri a devenit senator și vicepreședintele Senatului României, la fel s-a remarcat prin opunerea lui împotriva Articolului 1 al Constituției României, împotriva definiției statului ca fiind un stat național unitar, român, nu a fost în stare să accepte această definiție. La fel ca în timpul lui Ceaușescu, această atitudine hotărâtă l-a caracterizat. (…)

Aduc aminte de prizonierii noștri politici Beke Istvan și Szocs Zoltan, care au fost eliberați anul acesta din închisoare, au fost condamnați fără vină. Era ciudat pentru comunitatea maghiară ca la 30 de ani de la căderea comunismului, să fie posibil ca în România democrată prizonierii politici să sufere închisoare”, a spus Laszlo Tokes, într-o conferință de presă susținută alături de Krisztina Sandor, președintele executiv al CNMT.

Reamintim că cei doi au fost condamnați la cinci ani de închisoare cu executare pentru acte de terorism, pentru că au planificat un atentat de 1 Decembrie, la Târgul Secuiesc. Din fericire, planul lor a fost dejucat de autorități.

Ce caută UDMR în guvern?

În aceeași conferință de presă, fostul europarlamentar a criticat noua coaliție guvernamentală.

„Iată cum se unește în România PSD, numit ciuma roșie cu liberalismul național aparținător la Partidul Popular European PNL. În fruntea acestei căsătorii de interes dezamăgitoare, stă președintele Klaus Iohannis, care anul trecut în aprile a învinuit PSD că vrea să vândă Ardealul premierului Viktor Orban.

Despre UDMR, al treilea părtaș în această coaliție, se poate pune întrebarea oare care e motivul pentru care PSD și PNL au ținut atât de mult la participarea UDMR în guvern. Nu prea găsesc explicații la această întrebare. Evident că UDMR a înșelat pe alegătorii săi. A devenit un fel de decor în guvern, UDMR a pierdut capacitatea sa de a impune interesele maghiare, deoarece nu este neapărat nevoie de prezența sa în guvern”, a mai afirmat Laszlo Tokes.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut