Toamna, pe la noi, prin sat

În ciclul acțiunilor de promovare a valorilor spirituale păstrate în vatra satului transilvan, Centrul Județean pentru Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Cluj, a organizat, joi la amiază, vernisajul Expoziției de Fotografie Etnografică, potențată și de un recital de muzică tradițională în foaierul Bibliotecii Județene „Octavian Goga’’.

Din prezentarea făcută de dna consultant artistic Adriana Andrei și managerul CJPCPCT Cluj, dna Adriana Irimieș, am reținut faptul că acest eveniment, ce incumbă cultura tradițională din Transilvania, Banat și Oltenia, durează până în 12 noiembrie și se înscrie sub genericul ISTORII FOTOGRAFICE, oferite publicului clujean de artiști fotografi hunedoreni.

Așadar, începând de ieri, în cunoscutul salon de frumoase și numeroase evenimente organizate la paterul Bibliotecii ,, Octavian Goga’’ din municipiul nostru, expun imagini din satele acestor regiuni istorice 20 de artiști fotografi, membri ai Asociației Artiștilor hunedoreni, care au o bună colaborare tematică cu CJPCPCT și Biblioteca Județeană Cluj.

Numeroasele imagini surprind cultura tradițională și viața de zi cu zi din satele Transilvaniei, Banatului și Olteniei, amprenta timpului fiind evidentă: port, obicei, munca câmpului și frumusețea satului în diferitele anotimpuri ale anului.

Înșiși autorii lucrărilor doresc ca vizitatorii, care trebuie să respecte cu strictețe regulile pandemice, așa cum sublinia și managerul Adriana Irimieș, să-și amintească de părinții, bunicii și străbunicii lor, să compare zonele etnografice și să facă necesarele comparații cu trecutul.

Managerul Adriana Irimieș a mulțumit Consiliului Județean pentru sprijinul acordat în realizarea importantelor acțiuni ale centrului, mulțumiri adresând artiștilor ce au adus frumusețile unice ale satului românesc de altădată, apreciind colaborarea excepțională cu Biblioteca Județeană condusă de dna Sorina Stanca, prezentă la eveniment. Aceleași aprecieri valoroase au fost transmise orchestrei Cununa Transilvană, dirijată de prof. Ovidiu Barteș, care a susținut un recital de muzică populară tradițională, la care și-a adus contribuția și cunoscuta noastră solistă, Mariana Morcan, demonstrând încă o dată că muzica și imaginea artistică se completează foarte bine când au suficiente carate valorice.

Deci, dacă vreți să pășiți în culorile și lumea satului românesc de altădată, căutați-le în foaierul bibliotecii ,, Octavian Goga’’, merită, acolo găsiți și o expoziție a operei lui Mihail Sadoveanu.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut